Haiti zničilo silné zemětřesení. Zahynuly až tisíce lidí

Karibský ostrov Haiti postihlo silné zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály. Podle odhadů mohly zahynout až tisíce lidí. Americký prezident Barack Obama slíbil ostrovní zemi pomoc a na místo už vyrázily záchranné týmy. Na ostrově jsou i Češi. Podle dostupných informací by měli být v bezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti postihlo zemětřesení.

Haiti postihlo zemětřesení. | Foto: AFP

Obyvatelé strávili noc na dnešek uprostřed trosek, na ulicích, kde stále ležela mrtvá těla. Podle jednoho z humanitárních pracovníků se tmou nesl pláč a křik těch, kteří přežili.

"Stále ještě shromažďujeme informace o tragickém zemětřesení," uvedla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Spojené státy nabízejí pomoc Haiti a dalším zemím v regionu. "Nabídneme jak civilní, tak vojenskou pomoc," slíbila šéfka americké diplomacie.

Silné otřesy také způsobily zřícení a poškození mnoha budov. Vážné škody utrpěla v hlavním městě i budova, kde je prezidentský úřad a další vládní instituce, ale i místní sídlo OSN, které zároveň pohřešuje mnoho svých pracovníků.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je na ostrově osm set českých turistů. Všichni by ale měli být v bezpečí na východě ostrova - v Dominikánské republice, kterou zemětřesení nepostihlo.

'Bojím se o lidi v troskách'

I Lékaři bez hranic čelí na ostrově značnému poškození svých zařízení. "Ke zranitelnosti místa přispívá také fakt, že mnozí obyvatelé hlavního města žijí ve slumech. A také omezený přístup chudých lidí k bezplatné zdravotní péči," řekla zástupkyně Lékařů bez hranic v Praze Lucia Ďuricová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lucia Ďuricová a Jan Zedník v Poledních ozvěnách dne.

Haitský ambasador v USA Raymond Joseph v rozhovoru pro CNN zdůraznil vážnost situace.

"Nejvíc se bojím o lidi uvězněné v troskách. S prosbou o pomoc se obracím hlavně ke Spojeným státům, aby pro nás udělaly co v roce 2008, když na Haiti krátce po sobě udeřily čtyři hurikány. Mimo jiné nám poslaly nemocniční loď. Doufám, že se teď zachovají stejně," řekl Raymond Joseph.

Převozu raněných a dopravě obecně brání trosky v ulicích. Svědectví přímo z poničeného hlavního města nabídl BBC Pedro Perrell. "Spousta domů se zhroutila, auta jsou zničená, na ulici krvácejí lidi, kterým nemá kdo pomoci. Nejde elektřina a telefony také nefungují, lidé nemohou zavolat rodině ani přátelům," popsal Perrell.

Nic nefunguje

Otřesy byly identifikovány v haitském vnitrozemí, zhruba třicet kilometrů hluboko a asi dvacet kilometrů západně od Carrefouru poblíž hlavního města Port-au-Prince.

Přehrát

00:00 / 00:00

Haitský ambasador v USA žádá o pomoc

Podle agentury AFP trvaly otřesy déle než minutu, narušily komunikační sítě jak pro pevné linky, tak pro mobilní telefony. Zřícené budovy pak zablokovaly silnice a způsobily paniku.

Zemětřesení vzniklo podle seismologa Jana Zedníka v důsledku dlouhodobého tlaku dvou tektonických desek.

Americký velvyslanec na Haiti Timothy Carney se pro CNN pokusil na základě svých zkušeností z ostrova odhadnout, co bude pro záchranáře nejobtížnější.

Haiti - území

"Pravděpodobně největší problém bude dostat se z bodu A do bodu B. Překonat zničené silnice a dostat se na potřebná místa bude pro vozidla obtížné. Podle mě budou potřeba vrtulníky. Počítám, že se zapojí americké síly od Miami a možná i z Guantanáma," podotkl Carney.

Haiti má zhruba deset milionů obyvatel. V hlavním městě Port-au-Prince žije téměř milion tři sta tisíc lidí. Je to nejchudší země západní polokoule.

Jitka Malá, Vít Pohanka, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme