Vědci v Ostravě zkoumají, jak znečištěné ovzduší ovlivňuje zdraví

Jak ovlivňuje zdraví lidí znečištěné ovzduší - to zjišťuje ojedinělý výzkum Akademie věd v Ostravě. Vytipovaní dobrovolníci nosí speciální monitorovací zařízení, které měří, jaké škodliviny dýchají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: F. Tichý

Do výzkumu se zapojilo asi 30 dospělých obyvatel z ostravských Radvanic a Bartovic. Právě tam totiž sídlí největší znečišťovatel - hutní gigant ArcelorMittal Ostrava.

"Budou nosit dva dny monitor, který bude odebírat prachové částice z oblasti dýchací zóny a jeden den budou nosit sondu, která bude absorbovat těkavé látky ze vzduchu. Poté jim ještě bude odebrána krev a moč," vysvětlila vědkyně Anna Pastorková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci Akademie věd v Ostravě zkoumají, jak znečištěné ovzduší ovlivňuje zdraví lidí. Reportáž Odpoledního Radiožurnálu připravila Silvie Mikulcová.

"Monitor se skládá ze dvou částí, které jsou spojené hadičkou. Jedna část je pumpička a druhá je hlavice, ve které je ukrytý filtr na zachytávání žádaných částic. Ten se pak posílá na rozbor," přiblížila Olga Štveráková z Akademie věd.

"Mám tři malé děti a chtěli bychom tím pomoct, zatím aspoň tatínkové, aby byly výsledky, které by se mohly použít k nějakém tlaku na státní úřady, aby se aspoň trošičku zlepšilo ovzduší, které tady máme," uvedl jeden z dobrovolníků, Ladislav Olšar.

Podobně se do výzkumu zapojili například krajští úředníci a městští strážnici v Karviné a Havířově. Jejich kolegové z Ostravy přístroje nenosily a ani nebudou. Nepřeje si to vedení města.

Vědci už mají i první výsledky - například ze studie zaměřené na děti. Právě z Radvanic a Bartovic. Podle vedoucího výzkumu Radima Šráma se potvrzuje, že trpí mnohem více třeba astmatem.

Silvie Mikulcová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme