Hrob svaté Anežky odborníci nenašli, pátrání ale pokračuje

Sedm staletí hledaný hrob svaté Anežky české budou odborníci v kostele u svatého Haštala v Praze hledat dál. Závěrečné měření prokázalo, že možné ostatky české světice nejsou na místě, které původně před dvěma měsíci označil jeden soukromý archeolog.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatá Anežka česká

Svatá Anežka česká | Foto: Marián Vojtek

"Firma, která prováděla georadarové měření může seriózně vyloučit, že by v zemi pod jednou z desek dlážděného kamenného stupně před hlavním oltářem byla nějaká dutina," řekl Radiožurnálu farář týnské farnosti Vladimír Kellnar.

Neoficiální průzkumy ale naznačují, že by možný hrob Anežky České mohl být na jiném místě v pražském kostele u svatého Haštala. To ale musí potvrdit až další nálezy odborníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové

"Provedli jsme základní měření, ale potřebujeme provést ještě jednu porovnávací metodu, pakliže se nám potvrdí, můžeme hovořit o tom, že bychom mohli mít úspěch," řekl Leo Vrzal z firmy, která měření provádí.

Definitivní nález potvrdí až odkrytí označených míst v kostele. To musí podle českých zákonů potvrdit jak arcibiskupství, tak magistrát hlavního města. Obě instituce podle zjištění Českého rozhlasu s takovým zásahem do kulturní památky souhlasí a k odkryvu podlahy by mohlo dojít tak v březnu.

Zpráva o možné existenci hrobu světice v kostele svatého Haštala se v médiích objevila loni v listopadu, v době 20tiletého výročí blahořečené Anežky. Farnost ji už tehdy označila za fámu.

Hrob svaté Anežky hledají lidé už sedm staletí a čas od času se objevují zprávy o tom, kde mají hrob mají hledat. Představu, že by Anežka mohla být pochována u svatého Haštala posiluje i názor, že v něm skládala řeholí slib. Hrob se v kostele ale nenašel ani při rozsáhlém archeologickém průzkumu, který tu odborníci prováděli před třiceti lety.

Igor Maňour, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme