Na Haiti se pomalu vrací život, v ulicích budou američtí vojáci

Do zemětřesením poničeného haitského města Port-au-Prince mají dnes dorazit poslední z deseti tisíc amerických vojáku. Přímo na Haiti je i zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci vykládají humanitární pomoc pro Haiti

Američtí vojáci vykládají humanitární pomoc pro Haiti | Foto: AFP

Na Haiti mají američtí vojáci podle plánu zabránit chaosu a udržet obyvatele v klidu. Proti jejich přítomnosti už protestoval venezuelský prezident Hugo Chavéz, který to označil za skrytou okupaci Haiti.

Americkými uniformami se poničené letiště v Port-au-Prince hemžilo už krátce po zemětřesení, kdy převzali velení nad letištěm, aby mohla zahraniční pomoc lépe a koordinovaně směřovat na Haiti. Nyní mají vojáci hlídkovat ve městě, protože mezi Haiťany pomalu roste nervozita.

Nedostává se jim vody a jídla, což většinou dávají za vinu ostatním státům a zahraničním humanitárním organizacím, protože prý nedokáží rychle poskytnout pomoc. Ojediněle se pak už objevily i případy rabování.

Do značně poničeného Port-au-Prince se pak pomalu vrací život. Na ulicích se už kupříkladu opět obchoduje s ovocem a drobnými předměty. Zemětřesení nicméně stále připomínají a ještě dlouho budou připomínat trosky domů a sutiny. Po celém městě vyrostly provizorní tábory, většinou na hřištích a stadionech, kde Haiťané žijí s celými rodinami pod jednoduchými plachtami.

V ulicích se také objevují anglicky psané transparenty, na nichž se Haiťané dožadují pomoci, jídla a hlavně vody. Pitná voda je v současnosti to nejdůležitější, co na Haiti chybí.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Pavel Polák, Alice Kottová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme