Učitelé zvažují žalobu kvůli maturitám

Učitelé středních škol jsou připraveni se v krajním případě soudit kvůli maturitám. Protestují proti podobě jednotné části zkoušky, kterou mají skládat studenti v příštím roce. Učitelská bouře vypukla na ostravském Matičním gymnáziu a přidalo se k ní minimálně dalších pětapadesát škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Pořád mám pocit, že se na to spoléhá. Že vyučující poslušně bude vykonávat jakoukoli práci, která mu bude uložena. A jako ovce bude nadále poslouchat svého baču, bez příslušné odměny," obává se učitel angličtiny a matematiky Vlastimil Moravec.

Učitelé si také myslí, že se má o celý průběh maturit postarat sám stát. Ministerstvo školství se brání, že maximální objektivitu zaručí systém pravidel, podle nichž budou učitelé pracovat, a že za práci dostanou zaplaceno.

Výhrady, které formulovali kantoři ostravského Matičního gymnázia, podpořilo v petici 1100 jejich kolegů z celé země. Podle organizátorky Naděždy Novákové se musí celý systém přepracovat.

Maturity měly začít už v roce 2008

"Studenti nemohou vystupovat ze školy se státní maturitou, která nebude mít žádnou váhu a nebude mít žádný význam a smysl. Takže zřejmě budeme muset být aktivní a v případě, že bychom opravdu byli donuceni se ozvat mnohem hlasitěji, tak bychom zřejmě museli sáhnout i po nějaké právní cestě, protože se obáváme, že dojde nejen k poškození naší odborné reputace ale především k poškození studentů," upozorňuje Nováková.

Státní maturity měly původně začít v roce 2008, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti ale byly už jednou odloženy, a to o dva roky. Na jejich zajištění je v současné době vypsán tendr za 328 milionů korun. V prvním roce by se mělo zúčastnit přibližně 107.000 studentů z asi 1300 škol.

Michal Schoffer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme