EU dá Haiti na okamžitou pomoc 30 milionů eur

Evropská unie schválila okamžitou pomoc pro zemětřesením zničené Haiti. Uvolní třicet milionů eur z celounijního rozpočtu. Dvaadevadesáti miliony eur ještě slíbily přispět členské země. Závazky poskytnutí finanční pomoci padly na mimořádné schůzce ministrů zahraničí v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky původní úrazové nemocnice Lékařů bez hranic

Trosky původní úrazové nemocnice Lékařů bez hranic | Foto: Julie Remy, Lékaři bez hranic

Částka 92 milionů eur je součtem příspěvků, které už jednotlivé členské státy na pomoc Haiti vyčlenily, a částek, které tam ještě slíbily poslat.

To jsou ale jen peníze na rychlou pomoc v následujících dnech. Podle náměstkyně ministra zahraničí Heleny Bambasové dnes na Haiti nejvíce chybí potraviny, voda a lékařská pomoc. Pátracích týmů je už naopak na místě dost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák o unijní pomoci Haiti ve Světě o druhé

Velkým problémem je tam také bezpečnost, proto například Francie nabízela poslat na Haiti svou jednotku strážníků. Na dnešní schůzce se o tom ale nerozhodlo.

Na obnovu země v příštích týdnech a měsících se z unijních fondů vyčlení 107 milionů. Pro rekonstrukci v následujících letech má unie ve Fondu rozvoje pro Haiti už připravených 200 milionů. Nejde tedy o nově vyčleněné peníze. Jen se změní účel, na co se použijí.

Na co konkrétně se tyto prostředky využijí, to mají přímo na místě katastrofy zjistit experti a diplomaté ze zastoupení Evropské unie v Dominikánské republice.

Na okamžitou i dlouhodobou pomoc zemětřesením zničené karibské zemi má celkově z unie jít 420 milionů eur.

Pavel Novák, Marika Táborská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme