Bauer a spol. letí za medailí

Čtyřicet jedna dní bude trvat zámořská pouť Lukáše Bauera a na jejím konci by měla být aspoň jedna medaile houpající se na krku českého běžce na lyžích. Zatímco ženy zůstávají až do čtvrtého února, šestičlenná mužská část běžecké reprezentace včetně vítěze Tour de Ski odletěla dnes dopoledne z ruzyňského letiště v Praze do kanadského střediska Silver Star.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer v běžecké stopě

Lukáš Bauer v běžecké stopě | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Právě tam, pět hodin jízdy nebo dvě hodiny letu od olympijských tratí ve Whistleru, se budou čeští běžci aklimatizovat a ladit olympijskou formu.

Nejlepšímu z nich Lukáši Bauerovi při nedávné Tour de Ski nejvíce vadilo náročné cestování. Do této kategorie můžeme zařadit i přelet přes Atlantik, jenže vzhledem k okolnostem to vicemistra světa z Liberce nijak netrápilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bauer letí za medilí

„Tady není problém, tady je samozřejmě jediným problémem časový posun, ale to za pár dní bude naprosto v pořádku a nepřejíždíme tam mezi závody. To je charakteristika Tour, kdy rozlámaný po závodě sednete do auta a přejíždíte někam šest hodin a druhý den skoro závodíte, takže to na olympiádě není. Ten dnešní přelet do Silver Star a potom přelet do Whistleru to není problém.“

Větší nepříjemností je, že ve výpravě chybí dva veledůležití muži ze zákulisí: servismani Vít Fousek a Květoslav Žalčík. Zatímco první dorazí, až vyléčí svou nemoc, Valčík, nechvalně proslulý administrativní minelou, kvůli které na minulých Hrách v Turíně jel poslední úsek štafety místo Milana Šperla sprinter Dušan Kožíšek, nemá místo v olympijské výpravě jisté. A Bauera to znervózňuje.

„Ať tomu věříte nebo ne, tak je jeden z nejlepších, který rozhodne mázu pro klasiku. Padesátka je můj nejdůležitější závod na olympiádě, a pokud by tam on nejel, tak by to byla docela komplikace.“

Bude na hrách dostatek sněhu?

Vidinu komplikací mohou vzbuzovat také informace o teplém a deštivém počasí ve Vancouveru. Ale Martin Koukal, který si jako jediný loni olympijské tratě vyzkoušel, a zná tedy prostředí, uvádí věci na pravou míru.

„Je to rozdíl, jestli je to Vancouver, kde prší a kde sníh není. Když jsem tam byl loni, tak ve Whistleru nebyl vůbec žádný sníh kromě toho, co byl na sjezdovkách. V Callaghan Valley, což je dvacet minut jízdy, kde my závodíme, tak tam byl metr a půl přírodního. Tam není jediné dělo, není tam přívod vody, takže oni nejsou schopni uměle zasněžovat. Tam se pojede kompletně na přírodním sněhu.“

Problémy se sněhem by čeští lyžaři neměli zažít ani teď ve Stříbrné Hvězdě, jak zní překlad názvu jejich tréninkového střediska. Teploty tam klesají pod bod mrazu a mají tam více než metr a půl sněhu.

Spánek a holič

Paradoxně právě před vrcholem sezóny čeká reprezentanty období relativního klidu. Martin Koukal například plánuje, že splatí svůj spánkový dluh. A Lukáš Bauer se pro změnu chystá k holiči.

„Včera, když jsem jako vždy balil na poslední chvíli, tak jsem si říkal - sakra, ještě jsem se chtěl nechat ostříhat, tak to nestihnu. Takže se tam možná nechám normálně ostříhat, ne nic šíleného. Kdyby mě něco napadlo a mělo to podporu napříč týmem, a pokud by to bylo ulítlé a někdo do toho šel se mnou, tak možná jo," rozhoduje se Bauer. A co tomu řeknou doma?

"Na to mám postup, že pokud zavolám domů a doma s tím nebudou moc souhlasit, tak o to spíš do toho půjdu,“ posílá Bauer do úsměvu zabalenou výhružku na Boží Dar své ženě Kateřině a dvěma dětem.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme