Hlavní světové burzy padají. Pražská posílila

Po ránu ztrácela většina asijských trhů. V noci na dnešek zavřely hlavní americké indexy slabší o více než procento. A evropský Stoxx 600 včera dokonce odepsal procento a půl, což ho srazilo na nejslabší úroveň za posledních šest týdnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Praha i přesto včera posílila o 0,86 procenta čímž se dostala se na své patnáctiměsíční maximum. Hlavní analytik společnosti Capital Partners Josef Stoulil ve Světě o osmé Rádia Česko řekl, že zatím proces oslabení burz nelze hodnotit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj finančních trhů zhodnotil na Rádiu Česko analytik J. Stoulil

"Myslím, že jde o krátkodobější jev. Včera prosákly na trh určité zprávy z Číny, která připravuje náznak utažení mzdové politiky. Jednak zvýšila povinné minimální rezervy banka a požádala banky, aby v lednu omezily půjčky na minimum."

"To je určitý impulz ke korekci. Je třeba k tomu připojit zatím nepřesvědčivé výsledky hospodářského a finančního sektoru v Americe," poznamenal Stoulil.

Dobrá nálada na pražském parketu

Titulem, který včera rostl nejvýrazněji, byla CETV, a to díky prodeji ukrajinských aktivit. Stoulil to označil za pozitivní impulz. "Dnešní dorovnání kurzu z Ameriky dělá zhruba tři dolary. Firma se zbavila špatných aktiv, odstranila nožnost dalších ztrát."

Dobrou náladu v Praze podporují i zprávy o nových titulech, které se na trhu objeví. Už 25. ledna by se měly začít obchodovat akcie KIT Digital. "Jedná se o první vlaštovku po delší době nanaší burze," řekl Stoulil. "Bude patřit do segmentu menších firem, ale každé IPO na naší burze je třeba vstřícně uvítat, " poznamenal Stoulil.

Připomněl také, že pražskou burzu čeká letos několik emisí akcií - mezi nimi i hodně očekávaný vstup ČSOB na trh. "Je to jedna ze zásadních věcí, která by měla do poloviny roku přijít, a v každém případě je to oživení trhu."

Podle Stoudilova názoru by si nyní pražská burza mohla vybrat odpočinkový čas a směr bude opatrný. "Nedá se v této chvíli říci jestli půjdeme ještě tímto tempem nahoru."

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme