Čína trvá na cenzuře internetu a varuje Obamu před zhoršením vztahů

Čínská média odmítají požadavek Spojených států k zajištění svobodného přístupu k informacím na internetu. Peking také snižuje význam sporu ohledně společnosti Google, která kvůli cenzuře hrozí odchodem z Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač. Ilustrační foto.

Počítač. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Takzvaná americká svoboda internetu je svoboda pod kontrolou Spojených států, píše dnešní vydání listu Global Times. Ve stejném duchu se vyjadřují i další čínské deníky.

Čína má v současnosti nejvíce uživatelů internetu na světě, více než 340 milionů, webové stránky však podléhají přísné cenzuře. Mnohé, včetně Facebooku, Twitteru či YouTube, jsou také zablokovány.

V souvislosti se sporem Číny s americkou společností Google pak náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej uvedl, že tato otázka by neměla zatěžovat vztahy mezi Pekingem a Washingtonem.

Obě země by se podle něho měly věnovat důležitějším tématům, tedy prodeji amerických zbraní Tchajwanu, Dalajlámovi a obchodním problémům.

K problému se ve čtvrtek vyjádřila i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, podle které by země i jedinci měli nést odpovědnost za kybernetické útoky a jednotlivé státy by neměly blokovat internet.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme