Německá vláda chce zachovat v provozu jaderné elektrárny

Avizovaná změna v přístupu německé vlády k atomové energii je tady. Německá vláda chce ponechat v provozu všech sedmnáct zbývajících jaderných reaktorů a obejít stávající atomový zákon, alespoň podle týdeníku Der Spiegel. Stále platný atomový zákon přitom ukládá, aby byly dva nejstarší reaktory letos na jaře odpojeny ze sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Energetické koncerny mají podle Spiegelu převést dosud nespotřebované limity pro výrobu elektřiny z jiných jaderných zařízení na stařičké reaktory Neckarwestheim 1 a Biblis A.

Tento trik se velcí hráči v energetickém sektoru pokusili uplatnit už v minulosti. Proti ale byl napřed tehdejší ministr životního prostředí Sigmar Gabriel a posléze taky soud.

O záměru paušálně prodloužit životnost atomových elektráren, chce spolková vláda údajně veřejnost informovat až v květnu po klíčových volbách v Severním Porýní-Vestfálsku. Většina německé veřejnosti je totiž proti získávání energie z jádra. Podle stávajícího zákona mělo Německo do roku 2021 odpojit ze sítě všechny zbývající reaktory.

Jiří Hošek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme