EK: Současné problémy Řecka ohrožují eurozonu a euro

Evropská komise si myslí, že současné problémy Řecka s vysokými rozpočtovými schodky ohrožují celou eurozonu a také jednotnou evropskou měnu euro. Píše se to v tajné zprávě komise, o které informoval internetový server EUobserver s odkazem na německý týdeník Der Spiegel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Syntagma v Aténách

Náměstí Syntagma v Aténách | Foto: europa.eu

Podle Evropské komise přitom může vývoj v Řecku a růst rozdílů mezi zeměmi eurozóny "oslabit důvěru v euro a ohrozit soudržnost měnové unie". Na vážnost situace už několikrát upozornili analytici i ekonomové.

Nejostřeji na řeckou adresu zatím vystupují představitelé Evropské centrální banky. Její prezident Jean-Claude Trichet řekl, že už nikdy nesmějí být přijaty rozpočtové plány, které neodrážejí realitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle tajného dokumentu EK ohrožuje Řecko, které je na pokraji státního bankrotu, euro i eurozónu. Hostem Rádia Česko byl ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Evropská unie v současnosti nehodlá Řecku finančně pomoci a Řekové tvrdí, že situaci zvládnou sami, že například najdou při svých dalších emisích dluhopisů kupce.

"Za toto bych se určitě nezaručil, protože například situace zemí, které v minulém roce externí stabilizační pomoc využily - Maďarsko. Lotyšsko, Rumunsko - tak optikou "pouhých fiskálních kritérii" ta situace byla minimálně stejně špatná jako v případě Řecka," uvedl na Rádiu Česko ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Dodal, že na druhou stranu Řecko není úplným nováčkem v Evropské unii a jeho mezinárodní reputace je relativně větší. "Takže ochota investorů půjčit a nějak postavit Řecko na nohy může být větší. Ale investorský sentiment je velmi proměnlivý v čase a spoléhat se na toto je velmi obtížné a komplikované," uvedl ekonom.

Řecko by mělo předložit vlastní stabilizační plán

Podle Zahradníka by Řecko mělo předložit svůj vlastní konvergenční nebo stabilizační plán, ve kterém bude průkazně vysvětleno, jakým způsobem chce se svými veřejnými financemi naložit.

"I tento bude asi doprovázen - v případě umístění dluhu na mezinárodní trh - jakousi zvýšenou rizikovou prémii, vyšší úrokovou sazbou, kterou řecký stát bude za tuto situaci nucen zaplatit," řekl Zahradník.

Václav Pešička, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme