Jihočeský kraj řekne, jak dál se zdravotnickými poplatky

Kvůli regulačním poplatkům zahájilo počátkem ledna ministerstvo vnitra správní řízení se čtyřmi kraji. Patří k nim i Jihočeský kraj. Dnes by proto měli zastupitelé na svém jednání říct, jak budou dál postupovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické poplatky

Zdravotnické poplatky | Foto: Tomáš Adamec

Nyní hrozí, že ministerstvo pozastaví rozhodnutí zastupitelů, kteří loni rozhodli o tom, že kraj bude hradit regulační poplatky za pacienty ve svých zdravotnických zařízeních.

Kraj přitom lidem peníze poskytuje formou darovací smlouvy, kterou rovnou podepíší v ordinaci nebo v lékárně. Právě tento postup se ministerstvu nelíbí.

Náměstkyně hejtmana odpovědná za zdravotnictví Ivana Stráská se nad kroky ministerstva pozastavuje. "Toto rozhodnutí je velmi hrubým zásahem do samosprávných kompetencí krajů. Zákon o krajích nám jasně dává samosprávné kompetence, mezi ně patří poskytovat dary," míní Stráská.

'Plzeňský' model ministerstvu nevadí

Sousední Plzeňský kraj hradí lidem poplatky také formou daru, ale s tím rozdílem, že je pacienti napřed zaplatí a pak požádají kraj o úhradu. Tento systém už podle Stráské ministerstvu nevadí. "Já se domnívám, že je naprosto stejný jako ten náš," podotkla.

Jihočeští zastupitelé tak dnes musí rozhodnout, jak se k ministerskému správnímu řízení postaví. Tedy zda svůj model změní na "bezproblémový" plzeňský, nebo si budou trvat na svém. Kraj ve svém postupu žádné pochybění nevidí.

Loni si Jihočeský kraj na úhradu regulačních poplatků připravil sto milionů korun, vyčerpal celkem 67 milionů.

Ivan Mls, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme