Prezident považuje povinné očkování vojáků za sporné

Prezident Václav Klaus považuje povinné očkování vojáků proti prasečí chřipce za sporné. Vojáci podle Klause, který je z titulu své funkce vrchním velitelem ozbrojených sil, nemůžou být pokusným vzorkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Sami by se měli rozhodnout, jestli si vakcínu nechají aplikovat nebo ne. Ministr obrany Martin Barták a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek by podle prezidenta měli zvážit, jestli rozhodnutí o povinném očkování nezmírnit.

Picek nařídil vojenským i civilním zaměstnancům armády očkování rozkazem. Armáda dostala k dispozici 16 tisíc dávek pro očkování. Podle Picka ho podstoupí armádní lékaři, veterináři, členové jednotek speciálních sil nebo vojáci určení pro zahraniční mise.

Odmítnutí nechat se očkovat bude Picek považoval za nesplnění rozkazu. "Samozřejmě by takový voják mohl být řešen kázeňsky, ale já bych nechtěl spekulovat o tom, jestli někdo bude potrestán. Doposud se tak nestalo," řekl Picek.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme