V Řecku začíná vlna stávek. MMF je připraven pomoci

Státní zaměstnanci zahájili v Řecku protesty proti tvrdým úsporným plánům vlády, která chce zkrotit hluboký schodek veřejných financí. Výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn uvedl, že kdyby o to Řecko požádalo, je fond připraven pomoct. Věří však, že Atény zvládnou fiskální krizi samy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentský palác, Atény

Prezidentský palác, Atény | Foto: europa.eu

Vláda chce zmrazit platy státních zaměstnanců a snížit jim některé příplatky. Platy ve státní sféře tak klesnou o několik procent.

Část odborů se bouří a až do neděle plánuje stávky. Jiné odborové federace jsou ale smířlivější.

Kvůli vysokému zadlužení se mluví o hrozbě řeckého státního bankrotu.

Řecká vláda vypracovala razantní plán úspor, který má do roku 2013 snížit rozpočtový deficit z loňských téměř 13 procent pod tři procenta HDP. Plánovaná úsporná opatření řecké vlády už schválila Evropská komise.

MMF je připraven Řecku pomoci

"Situace je vážná," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn. Dodal však, že věří, že Řecko přijme potřebná, ale neuvěřitelně těžká opatření.

Ujistil, že pokud Atény požádají MMF o pomoc, dostanou ji. Podle jeho názoru si země eurozóny situaci uvědomují a nemůžou si dovolit nepomoct Řecku. V rozhovoru prohlásil, že si nemyslí, že by v tomto byly země eurozóny rozděleny.

Jan Pokorný, Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme