Ředitel ČEZu odvolal šéfa kontroverzního útvaru kontrolorů

Ředitel firmy ČEZ Martin Roman dočasně odvolal z funkce šéfa kontroverzního útvaru kontrolorů Karla Vaniše. Chce prošetřit, proč měl Vaniš při pracovním výjezdu zbraň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Roman

Martin Roman | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle nedávno zveřejněných videí se kontroloři černých odběrů elektřiny cvičili v armádních dovednostech. Měli mimo jiné v projít výcvikem ve střelbě. Tři desítky z nich jsou od roku 2008 obviněni z vydírání.

ČEZ ale působení svého zvláštního útvaru obhajuje. Funguje prý proto, aby se lidem nezvyšovala cena elektřiny. Navíc se prý zaměstnanci často dostávají do rizikových situací.

Na kontrolory dohlédne stát

Na zákonnost kontrol černých odběrů v ČEZu má dohlédnout ministr financí Eduard Janota a další státní akcionáři společnosti. Dnes je o to požádal premiér Jan Fischer.

Ministr financí Eduard Janota už se šéfem ČEZu Martinem Romanem mluvil. "Požádal jsem ho, abych byl pravidelně informován o všech krocích, které hodlá učinit pro to, aby aktivity toho týmu naprosto zprůhlednil," uvedl Janota.

Samotný výcvik vypracoval podle Romana tým psychologů. "My jsme psychologům ukázali konkrétní případy, se kterými se naši pracovníci setkávají a bylo pouze na nich, aby navrhli, jakým způsobem ty lidi trénovat," řekl Roman.

Klinický psycholog Karel Humhal ale pochybuje o tom, že by někdo z jeho kolegů takový výcvik připravil. Podle něj to mohli být pouze lidé, kteří nejsou klinickými psychology a nesmějí pracovat ve zdravotnictví.

Pomoc psychologů využívají i konkurenční E-ON nebo Pražská energetika. Pouze ale v kurzech asertivity.

Igor Maňour, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme