Čtyři britští zákonodárci budou obviněni za čerpání náhrad

Kauza se zneužíváním poslaneckých náhrad ve Velké Británii bude mít soudní dohru. Úřad obžaloby dnes oznámil, že čtyři zákonodárci budou obviněni z falšování účtů. Hrozí jim až sedm let ve vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Loni, když se na ostrovech provalil skandál s neoprávněným čerpáním náhrad, někdo možná obdivoval kreativitu britských zákonodárců, kterou projevili, když zdůvodňovali proplácení těchto peněz.

Mnoho Britů ale spíš rozlítilo, že si politici v době hospodářské krize nechávají platit za úpravu tenisového kurtu nebo vodního příkopu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skandálu s poslaneckými náhradami v Británii hovořil novinář Jan Jůn v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Jak ve večerních Ozvěnách dne Radiožurnálu řekl z Londýna novinář Jan Jůn, to, že skandál skončí až u soudu, v Británii nikdo nečekal.

Obviněni budou tři labourističtí poslanci a jeden člen Sněmovny lordů za Konzervativní stranu.

"To obvinění je velice vážné, protože je to podle paragrafu 17 zákona o krádeži, a finanční podvody jsou tedy klasifikovány jako krádež. Maximálním trestem pro takovýto zločin je sedm let vězení," řekl Jůn.

Zákonodárci vinu odmítli

Skandál se provalil loni v květnu a vyšetřování ukázalo, že velký díl viny nese i parlamentní finanční úřadovna, která vyúčtování poslaneckých náhrad řádně nekontrolovala.

Všichni čtyři zákonodárci, jimž hrozí stíhání, prohlásili, že se necítí vinni. V případě, že skončí před soudem, není jasné, zda se budou moci zaštítit poslaneckou imunitou.

"Obhájci se prý budou snažit nějakým způsobem to dokázat, ale na druhé straně verdikt je takový, že toto takzvané parlamentní privilegium bude muset být před tím soudem jaksi otestováno, zda-li na něj mají právo, nebo nemají," vysvětlil Jůn.

Podezření z neoprávněného čerpání náhrad ulpělo na stovkách britských zákonodárců. Většina z nich sporné částky rychle vrátila.

V poslední době se ale mnozí také odvolali a soudce Nejvyššího soudu řadu těch obvinění prohlásil za nepodstatná a neplatná. Podle Jana Jůna tak ještě může dojít k velkým soudním přím.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme