Kauza gripenů je u konce. Veřejnost se detaily nedozví

Mnohamiliónová pokuta, kterou dostala koncem minulého týdne společnost British Aerospace Systems za vážná pochybení v účtech při dodávce Gripenů do České republiky a zbrojních zakázkách do dalších tří zemí, Rumunska, Tanzanie a Jižní Afriky, vyvolala v Británii velkou pozornost, a také debatu o tom, zda nemělo šetření, které trvalo několik let skončit spíše před soudem, aby byl celý případně řádně osvětlen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JAS-39 Gripen na základně v Náměšti

JAS-39 Gripen na základně v Náměšti | Foto: Armáda ČR

Podle britských médií je přinejmenším zvláštní, že se veřejnost zřejmě nikdy nedozví, oč přesně v české, respektive tanzanské zakázce šlo. Podle bývalého nejvyššího státního zástupce lorda Goldsmithe je ale spíše důležitý výsledek celé akce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza uplácení BAE. Téma pro londýnského zpravodaje ČRo Ivana Kytku.

"Ukazuje se, že účinnější je mezinárodní spolupráce regulačních orgánů - není prý žádná náhoda, že k dohodám s BAE došlo po společných policejních raziích a zatčeních v Evropě a ve Spojených státech," řekl lord Goldsmith BBC.

BAE zaplatila pokutu téměř 30 miliónů liber za vážné prohřešky v účetnictví, krom jiného při sjednávání zakázek na leasing Gripenů v České republice. Vedení firmy tedy nebylo usvědčeno přímo z uplácení.

'Originální účetní schéma'

Podle vyšetřovatelů měla BAE s použitím sofistikovaného platebního schématu provádět rozsáhlé skryté platby, které je možné spojit s kampaněmi právě v Česku, Maďarsku a Jihoafrické republice. Tyto platby dosahovaly stamiliónů korun a je možné je spojit s vyplácením úplatků vedoucím činitelům v těchto zemích.

Jako stín se nad celým případem vznáší postava kontroverzního hraběte rakouského původu Mesdorffa-Poullyho. Podle londýnského spolupracovníka ČRo Ivana Kytky byl Mensdorff-Poully zhruba týden držen na londýnském komisařství, a to právě.v souvislosti se zmiňovaným případem. Podle šetření Úřadu pro závažnou hospodářskou činnost (SFO) se měl hrabě dopouštět uplácení v letech 2001 - 2008, přičemž nejpodezřelejší část působení hraběte se datuje k období 2003 - 2004.

Mensdorff-Poully měl ve společnosti British Aerospace Systems figurovat jako zástupce pro střední Evropu, respektive pracovat jako konzultant při získávání zakázek, za což pobíral nemalé honoráře. Podle odhadů si za zmíněná období přišel na 13 miliónů eur, Tyto prostředky, uložené na švýcarských kontech, používal dále ve střední Evropě za účele získání převážně státních zakázek. Ve stejném období se mimo jiné pokoušel o kontakt se zástupci někdejší české vlády, kteří měli na starosti rozhodování o nákupu nových stíhaček pro armádu. Česko si nakonec v roce 2004 na deset let pronajalo švédské gripeny za 19,5 miliardy korun.

Hrabě může konzultovat i nadále

Podle aktuálních informací byl hrabě propuštěn, což bylo součástí dohody mezi BAE a SFO. Pro BAE závěr vyšetřování ale znamená značné komplikace v její další existenci. Kvůli značné diskreditaci společnosti se spekuluje, že bude muset odstoupit od jiných lukrativních státních zbrojních zakázek, a to například ve Spojených státech, které už dříve avizovali značné znepokojení nad celou událostí.

Ivan Kytka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme