Vůdce ukrajinské opozice Janukovyč je blízko vítězství

Novým prezidentem Ukrajiny bude Viktor Janukovyč. Ústřední volební komise už sečetla téměř všechny hlasy a lídr opozice si drží náskok necelých tří procent. Jeho rivalka, současná premiérka Julia Tymošenková, zatím svou porážku nekomentovala. V ulicích Kyjeva je ale klid.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volička líbá portrét Viktora Janukovyče

Volička líbá portrét Viktora Janukovyče | Zdroj: ČTK

Viktor Janukovyč se už dnes brzy ráno vyhlásil vítězem hlasování. Stane se sice novým prezidentem Ukrajiny, ale národ po volbách oslovil v Ruštině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povolební situaci na Ukrajině přiblížil v pořadu Stalo se dnes zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Ukrajinu čeká sbližování s Moskvou. Voliči Janukovyče totiž pochází výhradně z průmyslového ruskojazyčného východu země.

Kromě upevnění vztahů s Ruskem očekávají hlavně zlepšení ekonomické situace a také více pracovních míst.

Právě nespokojenost Ukrajinců s ekonomickou situací ve volbách rozhodla. "Máme malé důchody, platy a ceny za zboží rostou. On to změní," řekla Českému rozhlasu starší volička.

Po sečtení 98,42 procenta odevzdaných hlasů Janukovyč získal 48,60 procenta, zatímco dosavadní premiérka Julija Tymošenková 45,81 procenta. Svého rivala tak už nemůže předstihnout.

Tymošenková svou porážku zatím nepřiznala, na její první povolební vystoupení se stále čeká. Z volebního štábu premiérky už ale vyšel signál, že je připravená odejít do opozice. V Kyjevě se dokonce spekuluje o tom, že by Tymošenková mohla vyjednávat s Janukovyčem o setrvání v premiérské funkci.

Mezinárodní pozorovatelé, kterých na volby dohlíželo několik tisíc, už čestnost a transparentnost hlasování potvrdili. Ani Ústřední volební komise nehlásí žádné hromadné žaloby na průběh voleb. I proto masové demonstrace zůstaly jen nenaplněnou předvolební hrozbou.

Od Juščenka zpátky k Moskvě

Ani Rusko zatím na ukrajinské volby oficiálně nereagovalo. Jak prezident Dmitrij Medveděv, tak premiér Vladimir Putin se dosud nevyjádřili a komentovat výsledky odmítli i jejich mluvčí.

Jedinou reakcí Ruska tak zůstává prohlášení ruského velvyslance na Ukrajině Michajla Zurabova. Poté, co v neděli večer navštívil volební štáby obou kandidátů, uvedl, že Moskva je připravena spolupracovat s jakýmkoli prezidentem, kterého ukrajinští voliči vyberou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Ruska na ukrajinské volby shrnuje zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Janukovyče i Tymošenkovou přitom Zurabov označil za pragmatické politiky, kteří chápou "zásadní a pozitivní význam rusko-ukrajinské spolupráce". Kreml oba vnímá jako vstřícnější vůči Rusku, než byl odcházející prezident Viktor Juščenko.

Nástupem Viktora Janukovyče do funkce prezidenta se po letech v podstatě uzavře kruh, protože právě jeho Moskva v roce 2004 při volbách otevřeně podporovala, což tehdy vyvolalo na Ukrajině takzvanou oranžovou revoluci. Celé volby se potom opakovaly, a zřejmě i proto Rusko tentokrát drží mnohem střízlivější tón, co se týče stranění některému z kandidátů.

Kroků, které by Moskva mohla přivítat, navrhuje Janukovyč hned několik. Už v listopadu se nechal slyšet, že vyzývá k historickému partnerství, podpořil také plány Dmitruje Medveděva na nové bezpečnostní uspořádání v Evropě. Mimo jiné slíbil i to, že Ruštině přizná oficiální status po boku Ukrajinštiny.

Rusko od Janukovyče očekává obnovení tradičně silného partnerství, které za Viktora Juščenka z pohledu Kremlu nefungovalo. Prozápadní směr odcházejícího prezidenta, snaha vstoupit do Evropské unie a zejména úsilí začlenit se do NATO totiž v Moskvě vyvolávaly odpor. Jak včera tvrdil i velvyslanec Zurabov, ruští představitelé jsou si teď jistí, že se vztahy Moskvy s Kyjevem zlepší.

Zúčtování s oranžovou koalicí

Ačkoliv je rozdíl mezi Janukovyčem a Tymošenkovou poměrně těsný, podle analytika Karla Svobody z Asociace mezinárodních vztahů se dá verdikt považovat za definitivní zúčtování s vůdci oranžové revoluce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky ukrajinských voleb okomentoval v Ozvěnách dne Radiožurnálu Karel Svoboda z Asociace mezinárodních vztahů

"Oranžová koalice voliče znechutila různými hádkami, korupčními skandály a tak dále. Rozhodně si ukrajinští voliči nemyslí, že by Janukovyč byl bůhvíjak čistý, ale iluze z toho, že oranžoví přinesou nějakou změnu k lepšímu, definitivně odešly i s finanční krizí," podotkl Svoboda.

Že si Tymošenková udržela důvěru mnoha voličů, vysvětluje analytik její schopností zdatné populistky: "Dokáže strhnout davy, dokáže vysvětlit, proč ona je ta dobrá. Dělala spousty opatření, která měla voličům jakoby pomoci. Víme třeba o zvyšování penzí, které kritizoval Mezinárodní měnový fond."

Ukrajina pod vedením Janukovyče se podle analytika více přikloní k Rusku, ale zároveň se bude snažit využívat i výhod ze spolupráce se Západem. "Rozdělení na proruského Janukovyče a prozápadní Tymošenkovou opravdu nefunguje. Oba vyhlašovali to, že Ukrajina musí sledovat jakousi třetí cestu, vyváženou mezi Evropskou unií a Ruskem," zdůraznil Svoboda.

Jak dodal, nástup Janukovyče k moci neovlivní ani každoroční spory obou zemí o dodávky plynu. "Rusové už se vyléčili z patnácti let výměny levného plynu za pofidérní přátelství, sledují tvrdě pragmatickou linii. I kdyby případně Rusko poskytlo nějaké úlevy, tak si za ně nechá draze zaplatit," připomněl Svoboda.

Lenka Kabrhelová, Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme