Odstartovala nová zbraň proti nelegálnímu obsahu na internetu - Červené tlačítko

Kampaní Červené tlačítko se česká vláda snaží zapojit do celosvětového boje proti zneužívání internetu. Letošní moto "Think B4 U post" (Mysli než něco pošleš) by chtěla doplnit jednoduchou a lehce dostupnou aplikací. Ta by měla ve formě červeného hlásného tlačítka fungovat jako součást webové stránky nebo hlavního panelu prohlížeče. Už v prvních hodinách projektu se objevily důležité informace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u počítače

Dítě u počítače | Foto: Stock Exchange Diane Groves

Specialista ze společnosti Safer Internet Pavel Vichtera vysvětluje, že po zmáčknutí červeného tlačítka se odešle zpráva na internetovou horkou linku. Její operátoři hlášení zpracují a ohodnotí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Vichtera ze společnosti Safer internet mluví o výhodách nového projektu Červené tlačítko.

Pavel Vichtera upřesňuje, jaké jsou další postupy při zpracování hlášení: "Pokud je ten obsah nějakým způsobem z našeho pohledu nezákonný a leží na území České republiky, tak máme dohodu s Policií ČR a takové hlášení jim oznámíme. Pokud je to v zahraničí, tak ho předáme partnerské horké lince."

Autoři si od projektu slibují usnadnění odhalování nelegálního obsahu na internetu, mezi který patří propagace rasistických a extremistických názorů a šíření dětské pornografie.

První závažné informace

Zdeněk Záliš z Českého národního centra bezpečnějšího internetu uvedl, že už v prvních hodinách projektu se sešly první informace, které na takový obsah upozorňují.

"Přišla oznámení na materiály, které jsme vyhodnotili jako kriminální a budeme je postupovat policii. Jsou to většinou obrazové materiály právě se zneužívanými dětmi. Čili policie má šanci zakročit. A kdyby se zachránilo v průběhu roku jedno či dvě děti, tak ta akce stojí za to," uvedl v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhodách i nevýhodách projektu Červené tlačítko diskutovali v Ozvěnách dne Zdeněk Záliš z Českého národního centra bezpečnějšího internetu a Petr Krčmář ze serveru Root.cz.

Právě pro děti tak Červené tlačítko bude jednodušší variantou než horká linka, která už v současné době funguje. Většina pubescentů si zároveň neuvědomuje, že veškerý materiál, který na internet pošle, tam zůstává a i po letech ho může někdo zneužít. Ať už budoucí zaměstnavatel nebo třeba zločinci k vydírání.

Projekt Červené tlačítko odstartoval v úterý a zmíněná aplikace je ke stažení na internetových stránkách www.cervenetlacitko.cz.

Katarína Brezovská, Jan Herget, Veronika Sedláčková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme