Summit EU bude řešit budoucnost evropské ekonomiky

Nová desetiletá strategie hospodářského rozvoje. To bude hlavní téma mimořádné schůzky premiérů a prezidentů členských zemí sedmadvacítky v Bruselu. Stálý předseda Evropské rady Herman van Rompuy chce od nich získat podporu pro přijetí co nejzávaznějších pravidel pro fungování unijní ekonomiky. Jde o to, aby obstála ve světové konkurenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU

Vlajka EU | Foto: Evropská komise

Hospodářský program nazvaný zatím pracovně Strategie 2020 má členské země více zavázat k dodržování podmínek Paktu stability a růstu. Tedy držet schodek veřejných financí pod 3 procenty hrubého domácího produktu a nezvyšovat veřejný dluh nad 60 procent HDP. Větší konkurenceschopnosti Unie se má dosáhnout také plným využíváním společného volného trhu.

Součástí nové strategie bude podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa i větší koordinace národních ekonomik: "Musíme si přiznat, že vzájemná závislost našich ekonomik vyžaduje lepší koordinaci. Někteří národní politici tomu nejsou naklonění. Ale jestli chceme překonat krizi a dát základ budoucímu silnějšímu evropskému hospodářství v globalizovaném světě, je větší koordinace ekonomik jedinou cestou vpřed."

EU chce využít koordinace národních ekonomik

Pravidla strategie by měla být závaznější než dosud. Unie už v roce 2000 přijala Lisabonskou strategii, jak se stát nejsilnější a nejprogresivnější ekonomikou na světě. Její cíle se ale nepodařilo naplnit.

Hospodářská prosperita Unie v další dekádě má mít jako priority maximální využívání vědeckých poznatků, ohled na životní prostředí a také občany. Jedním z jejích cílů bude zvyšování zaměstnanosti.

Podle naší velvyslankyně při Unii Mileny Vicenové chce předseda Evropské rady, aby si tento program vzaly za svůj všechny země. Strategie by měla být co nejpřímější. "Van Rompuy se chce zaměřit na získání této podpory. Proto jako první otevírá toto téma právě s hlavami států. Nepřipravují to vůbec úředníci, tentokrát se začíná od hlav států. Chce mít jasnou zacílenou strategii a jasnou silnou podporu," vysvětluje Vicenová,

Otevřené jednání bez poradců

Osamotě a bez poradců budou státníci jednat nejen o Strategii 2020, ale asi i o možné pomoci Řecku, které čelí tlaku finančních trhů kvůli velkému rozpočtovému schodku. Úsporná opatření vlády v Athénách navíc vyvolávají nevoli části veřejnosti.

Ne v sídle Evropské rady, ale v knihovně Solvay v parku nedaleko Evropského parlamentu. Oddělení od tajemníků, poradců a také od novinářů. Tak budou jednat premiéři a prezidenti sedmadvacítky. Podle velvyslankyně při EU Mileny Vicenové přispívá takový formát schůzky k otevřenosti jednání: "Prezident van Rompuy zvolil jen hlavy států, které nebudou nikým doprovázeny. To je běžná metoda, když se chceme dozvědět upřímná stanoviska. Bez jasného, upřímného postoje bychom se teď nemohli pohnout dál."

Za Českou republiku jednání povede premiér Jan Fischer.

Milan Kopp, Pavel Novák, Igor Maňour, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme