Sudová chce s ortézou bojovat o medaili

Prý má snížený práh bolesti a pro start na olympiádě ve Vancouveru udělá cokoli. Akrobatická lyžařka Nikola Sudová si poprvé na vlastní kůži vyzkoušela kanadské svahy a hlásí dobré zprávy - závodit by měla a o víkendu se dokonce bude chtít poprat o medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikola Sudová

Nikola Sudová | Zdroj: ČTK

Sudová se zranila přesně před čtyřmi týdny a její olympijská nominace byla dlouho nejistá. Nakonec do Vancouveru odjela se speciální ortézou na koleně. To, jak její levé koleno zareaguje na ostré skoky, ale Sudová zatím neví. Na svahu nedaleko střediska Cypress Mountain mohla zkoušet jen jízdu v boulích.

"Ještě jsem neskákala, ačkoli jsme to měli v plánu. V jedné jízdě jsem ucítila píchnutí a nechtěla jsem nic zanedbat, přece jen tu bolest neznám, mám tam lokální umrtvení. Samozřejmě úplně bez bolesti to nepůjde, kopec je tvrdý. Potom jsme urovnali ortézu, která trochu sjíždí a snad se nám to podařilo. Uvidíme na dalším tréninku," vysvětlila Nikola Sudová svou aktuální situaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nikola Sudová před startem OH.mp3

Tréninky má česká akrobatická lyžařka před sebou už jen dva, ve čtvrtek a pátek. V noci ze soboty na neděli by se měla postavit na start kvalifikace a nad ránem českého času pak, doufejme, i do finále jízdy v boulích. Její levé koleno možná víc než čtyři skoky nevydrží, i proto Sudová na zbylých trénincích nebude ostrými skoky plýtvat.

"Může se stát, že celkovou jízdu půjdu naostro až v závodu, bude to buď a nebo. Odjížděla jsem do Vancouveru s tím, že chci závodit a ne, že bych riskovala. Všichni mi řekli, že to není risk, že tam není co zkazit. A říkají mi to i tady, takže v mém postoji se nic nezměnilo,  říká odhodlaně Nikola Sudová.

Zvýšený zájem Sudové nevadí

Česká sportovní veřejnost asi před startem zimních Her o žádném jiném olympionikovi nemluví tolik, jako o sedmadvacetileté akrobatce. Pod takovým drobnohledem ještě nikdy v kariéře nebyla:

"Na jednu stranu je hezké, že se o mně mluví, na druhou stranu česká populace si víc povídá o sportovci ve chvíli, kdy má nějaké zranění než když udělá nějaký skvělý výsledek. Sice mě to trošku mrzí, ale určitě je to hezký pocit, když se o člověku lidé baví, " nedělá si ze zvýšeného zájmu velkou hlavu Nikola Sudová.

Snad se bude o Nikole Sudové mluvit i v neděli. Možná ne jako o olympijské vítězce, ale jako o ženě, která svému snu podřídila všechno a na olympijských hrách navzdory okolnostem nezklamala.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme