Europoslanci budou rozhodovat o sdílení dat s USA

Evropští poslanci by měli v plénu hlasovat o dohodě o sdílení dat s USA. Američtí vyšetřovatelé podle ní mají mít právo v zájmu pátrání po teroristech a jejich finančních zdrojích prohledávat evropké bankovní účty. Evropský parlament je podle dosavadních indicií proti. Dohodu o sdílení dat už odmítl klíčový výbor evropského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Magdaléna Trusinová

Socialisté a liberálové dávají najevo, že jim dohoda připadá jako nemístné zasahování do soukromí. Americká strana ji ale považuje za mimořádně důležitou, což dokládá i telefonát ministryně zahraničí Hillary Clintonové předsedovi Evropského parlamentu Jerzymu Buzkovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec v Ranním interview Radiožunálu

Podle předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů Igora Němce je nejasně definováno, za jakých podmínek a k jakým datům by měli Američané přístup. Navíc podle ně vyřazuje ze hry národní orgány.

"Pokud by se dostali naši občané do problémů, tak v České republice nebude proti tomu nikdo moci nic dělat," řekl Němec.

Místopředseda Evropské reformní a konzervativní skupiny v Evropském parlamentu Jan Zahradil tvrdí, že je dohoda nutná hlavně kvůli boji proti praní špinavých peněz, ze kterých se často financuje teroristická činnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě o sdílení dat diskutovali na Rádiu Česko europoslankyně za sociální demokracii Zuzana Brzobohatá a místopředseda Evropské reformní a konzervativní skupiny Jan Zahradil

"Vnímám to spíše jako politický spor. Cítím v něm osten latentního antiamerikanismu, který je v Evropském parlamentu vždy přítomen," řekl Zahradil.

Europoslankyni za sociální demokracii Zuzaně Brzobohaté vadí, že dohoda by měla zahrnovat všechny bankovní převody z EU do USA, ne pouze ty podezřelé.

"Je to příliš velký zásah do práv občanů. My jsme pro předávání jen podezřelých převodů, nikoli všech," řekla Brzobohatá.

Stupeň ochrany dat není podle Zahradila o nic horší, než stupeň ochrany dat v České republice například při uchovávání telefonických rozhovorů. Brzobohatá s ním ale nesouhlasí.

"V EU se dosud ukládají data po dobu pěti let, teď by se archivovaly až devadesát let a toto je jedna z těch kontroverzních věcí," uvedla europoslankyně.

Hrozí právní vakuum

Evropská poslankyně za lidovce Zuzana Roithová tvrdí, že nejde ani tak o vztahy s Američany, ale o to, že kdyby dohoda nebyla přijata, vzniká právní vakuum, které neumožní lepší ochranu dat evropských občanů.

Brzobohatá je ale přesvědčená, že pak alespoň bude tlak na to, dohodu lépe vyjednat a chránit dobře data občanů. Zahradil namítl, že srovnatelná dohoda v kompromisním znění se nedá v Bruselu rychle dojednat.

"Na evropské úrovni se to obvykle odehrává celou řadu měsíců a někdy i let, takže skutečně hrozí dlouhé právní vakuum," myslí si Zahradil.

Igor Maňour, Lenka Šumová, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme