Olympijský Whistler připomíná Alpy, zakládal ho Evropan

Historie si letošní olympijské hry bude pamatovat jako „ty z Vancouveru". Vancouver je největším městem, které kdy hostilo zimní olympiádu a podle podnebí také tím nejteplejším. Zkrátka, Vancouver přitahuje pozornost. Nemělo by se ale zapomínat, že polovina olympiády se nekoná ve třetím největším kanadském městě, ale ve 120 kilometrů vzdáleném Whistleru, vysoko v horách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezdovka v mlze - tradiční  obrázek z Whistleru

Sjezdovka v mlze - tradiční obrázek z Whistleru | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Při procházce Whistlerem má člověk pocit, že je někde v Alpách. Vaše evropské déjá vu ještě podpoří úzké dlážděné ulice s nízkými dřevěnými budovami.

Jistě, tenhle dojem je teď při olympiádě umocněný tím, že přímo v centru městečka postavili své olympijské domy třeba Švýcaři, Rakušané a i další vyslanci starého kontinentu. Evropské vzezření Whistleru ale není náhoda. U počátků tohoto střediska totiž stál jeden Nor.  

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský deník - Whistler

Franz Wilhelmsen, rodák z norského Trondheimu, utekl do Kanady v roce 1940. Byl to právě on, kdo v 60. letech objevil lokalitu dnešního Whistleru, zavedl sem první návštěvníky a několikrát přihlásil Whistler do boje o pořádání zimní olympiády. Wilhelmsenův sen se splnil až letos.  

Život ve Whistleru

Na první pohled Whistler dost připomíná horský resort pro bohatou klientelu. Stačí ale popojít dál mimo centrum a narazíte na starousedlíky, kteří na horskou vesnici nedají dopustit.  

,,Žijí tu obyčejní lidé s obyčejnými příjmy, co mají rádi horský styl života, lyžování a snowboarding,“ říká Terry Spence, který se do Whistleru přistěhoval před 30 lety.  

Olympiáda podle Terryho znamená pro Whistler jedinečnou šanci se zviditelnit. Po zimních olympijských hrách tady ve Whistleru zůstane nejrychlejší bobová dráha na světě, nejvyšší visutá lanovka na světě, spousta opravených vleků a skvělá infrastruktura.  

Navíc, díky Whistleru si olympijské hry opravdu zaslouží přízvisko „zimní". Zatímco dole ve Vancouveru prší a teploty atakují dvouciferná čísla, Whistler se pravidelně budí do ranních mrazíků a místy spadne i nějaká ta sněhová vločka.

Vojtěch Berger, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme