Gruzínský sáňkař zemřel při tréninku na olympijský závod

Ještě před svým začátkem mají zimní olympijské hry ve Vancouveru první tragédii. Na dráze ve Whistleru se při poslední tréninkové jízdě zabil gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili. Výprava Gruzie kvůli tomu zvažovala i odstoupení z her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nodar Kumaritašvili

Nodar Kumaritašvili | Zdroj: ČTK

Jednadvacetiletý Gruzínec chyboval v obávané šestnácté zatáčce Thunderbird a těsně před cílem vypadl z ledového koryta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Radiožurnálu ve Vancouveru Vojtěch Berger přiblížil ve Stalo se dnes gruzíncovu nehodu

V rychlosti okolo 130 kilometrů v hodině narazil zátylkem do kovové konstrukce přemostění trati a zůstal bezvládně ležet.

Okamžitě se k němu seběhli zdravotníci a snažili se závodníka oživovat masáží srdce. Poté přenesli Kumaritašviliho do ambulance a následně byl transportován vrtulníkem do nemocnice ve Whistleru.

Asi hodinu po nehodě informoval Mezinárodní olympijský výbor o smrti Gruzínce. Pořadatelé zbytek tréninku zrušili a začali vyšetřovat příčiny nehody. Program sáňkařských soutěží, které měly začít v sobotu, je zatím nejasný.

Nehoda Nodara Kumaritašviliho | Foto: ČTK

„Stalo se to na konci poslední zatáčky, já jsem stál v cílovém prostoru, ale těžko se mi o tom mluví. Všichni jsme v šoku a je příliš brzy na to, abychom řekli, že se bude závodit podle plánu,“ řekl Radiožurnálu přímý svědek smrtelné nehody, sekretář rakouského sáňkařského svazu Christoph Schweigger.

„Já osobně teď vážně nevím, co bychom měli dělat. Tomuhle sportu se věnuji třicet let, od svých čtrnácti, ale podobnou nehodu v sáňkování nepamatuji,“ dodal.

Gruzínská výprava, která čítá osm sportovců, uvažovala, že kvůli tragédii z her odstoupí. Slavnostního zahájení v hale BC Place se však nakonec zúčastní.

„Bylo nám slíbeno, že se tahle nehoda rychle a pořádně vyšetří. Naši sportovci a další členové výpravy se rozhodli, že budou loajální k myšlence olympijských her, kterých se zúčastní a věnují své výkony svému zesnulému kamarádovi. Zvlášť těžké to bude pro Nodarova bratrance, který je tu jako trenér,“ prohlásil gruzínský ministr kultury a sportu Nikolos Rurua.

Nebezpečná dráha ve Whistleru

Whistlerská dráha, která je podle závodníků nejrychlejší, ale také jedna z nejnebezpečnějších na světě, tak má první oběť. Ze saní během tréninků vypadla už řada závodníků včetně dvojnásobného olympijského vítěze Itala Armina Zöggelera.

Ve středu měl nehodu i český jezdec Ondřej Hyman. Udělal chybu v 13. zatáčce, po pádu v rychlosti asi 148 kilometrů v hodině naštěstí zůstal nezraněn.

Sáňkařská dráha ve Whistleru | Foto: ČTK

„Docela slušně mě to pálilo a musel jsem chytat pětadvacetikilové sáně, co mi letěly metr nad hlavou, aby mě nezmrzačily,“ řekl Hyman Radiožurnálu.

Organizátoři teď budou řešit, jak dráhu upravit, aby zajistili bezpečí sáňkařů během her.

Kumaritašvili je celkově čtvrtým sportovcem, který podlehl zraněním při zimních olympijských hrách. V roce 1992 zemřel švýcarský lyžař Nicolas Bochatay, který se v plné rychlosti střetl se sněžným skútrem. Na Hrách 1964 v Innsbrucku zahynuli britský sáňkař Kazimierz Kay Skrzypecki a australský sjezdař Ross Milne.

Martin Hromádka, Jan Kaliba, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme