Úspěch v kvalifikaci chtějí čeští skokani potvrdit v závodě

Není to Turné čtyř můstků, kde kvalifikace o něčem rozhoduje. Je to olympiáda, kde určí jen to, kdo si zazávodí. Přesně tím se řídili čeští skokani na lyžích. Jakub Janda tedy po druhém místě nejuchal a Antonín Hájek neskákal metr vysoko. Obojí by si rádi schovali až na dnešní závod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skokan na lyžích Lukáš Hlava

skokan na lyžích Lukáš Hlava | Foto: www.skoky.net

Jakub Janda 105 metrů, Antonín Hájek také, jen s horším stylem. Na tabuli svítila chvíli jejich jména na prvních dvou místech. Několik fanynek s českou vlajkou v ruce jásalo a lepší úvod olympiády si nemohli přát ani samotní skokani.

To dokládá i Antonín Hájek, čtvrtý muž kvalifikace: „Asi těžko si představit lepší. Kvalifikovali jsme se všichni, počasí je hezké, zítra je závod, takže všechno je dobré,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěch v kvalifikaci chtějí čeští skokani potvrdit v závodě

Možnou dočasnost toho všeho jako varování okamžitě ukázalo počasí. Ihned po kvalifikaci se azurové nebe rychle zatáhlo, do několika minut pršelo a několik hodin pak lilo. Fronta se oproti předpovědi jen o trochu opozdila. Počasí, stejně jako výkony, předpovědět úplně přesně nejde, jak říká Jakub Janda.

„To se určitě nedá. Nikdo neví, jaké bude počasí. Dneska hlásili, že bude škaredě, a myslím, že je opravdu pěkně. První zkušební kolo foukalo hodně zezadu, teď byl, dá se říct, totální klid. Nedá se z toho nic vyvozovat. Kvalifikace je kvalifikace a závod je úplně o něčem jiném,“ nechává se překvapit bývalý vítěz Světového poháru.

Kvalifikace je pryč, soustřeďme se na závod

V platnost této myšlenky Jakuba Jandy, byť ji neslyšel, určitě doufá Lukáš Hlava. Tomu se v kvalifikaci totiž zrovna nedařilo, skončil v ní 37.

„Je to takové trochu nevyrovnané, ale pracuju na tom a ubírá se to dobrým směrem. I když teď v té kvalifikaci to nebylo tolik vidět,“ věří si.

Ale cílem v kvalifikaci je postoupit a to se povedlo. A tak Lukáš Hlava zůstává v klidu: „Přesně tak, je to postup a zítra je závod.“

A jak by v závodě mohli čeští skokani dopadnout? Nejlépe na lyže a co nejdál. To je s nadsázkou parafráze následující odpovědi: „Chtěl bych udělat takovéhle dva skoky s tímhle pocitem a pak přijde i dobrý výsledek,“ hledá inspiraci ve svém 105 metrů dlouhém kvalifikačním skoku Antonín Hájek.

Mezi českými reprezentanty platí spíše za letce. Na druhém pólu těchto měřítek je Roman Koudelka, kterému více vyhovují právě menší můstky. V charakteristice přání pro závod se ale s Hájkem shodli.

Koudelka si navíc po měsících trápení hodlá vylepšit náladu: „Teď si chci prostě skákat pro radost, chci tady skočit pro diváky, a když budu mít dobrý pocit, tak bude dobrý i ten výsledek,“ říká Roman Koudelka.

První kolo závodu na středním můstku začíná dnes v 19 hodin a 45 minut středoevropského času.

Tomáš Kohout, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme