Kvalifikací na olympiádu musel projít i český výčepní

Kvalifikovat se na olympiádu nemusí jen sportovci. Také personál českého olympijského domu musel splnit náročnou zkoušku, aby mohl odjet do Vancouveru. Konkrétně šlo o pány výčepní, kteří v olympijském domě servírují české pivo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výčep piva v Českém olympijském domě

Výčep piva v Českém olympijském domě | Zdroj: ČTK

Jan Kovář má za výčepním pultem bohaté zkušenosti. Kdysi čepoval v hospodě 20 hektolitrů piva za den.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o českých výčepních ve Vancouveru připravil reportér Radiožurnálu ve Vancouveru Vojtěch Berger

Ani tenhle životopis ale neobstál před přísnými kanadskými předpisy. Každý, kdo chce v Kanadě čepovat pivo, musí mít příslušné zkoušky. A výčepní v olympijském domě nejsou výjimkou.

„Mysleli jsme si, že certifikát bude o čepování piva, o znalosti kvality, ale on byl úplně o něčem jiném. Byl o tom, komu člověk může nabídnout pivo, jak přesvědčit, aby si pivo nebo alkohol vůbec nedal,“ popisuje Jan Kovář.

Jak dodává, test obsahoval i otázku, co udělat s hostem, který je podnapilý a nechce se mu domů. „Správná odpověď byla, že mu koupím jízdenku na hromadnou dopravu a posadím ho někam na metro nebo tramvaj,“ říká s úsměvem český výčepní.

Kanaďané sice neumí pořádně natočit pivo - pěna je malá a rychle spadne - a kanadské zákony možná působí úsměvně. Jenže statistiky Světové zdravotnické organizace hovoří jasně.

Průměrný Kanaďan vypije sedm a půl litru alkoholu za rok. Čech celých 13 litrů. Průměrná délka života je v Kanadě přes 81 let, v Česku sotva 77 let. Třeba je to jenom náhoda...

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme