ODS vyloučila kvůli korupční kauze Kvapila a Novotného

Členové ODS Aleš Kvapil a Radovan Novotný, kteří jsou ve vazbě kvůli podezření z korupce, ve straně skončili. Vyloučila je výkonná rada občanských demokratů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

korupce - ilustrační foto

korupce - ilustrační foto | Foto: Magdaléna Trusinová

Vyloučit členy umožňují nová pravidla, která si strana schválila na prosincovém kongresu. Aleš Kvapil také nebude na kandidátce ODS jihomoravského kraje pro blížící se sněmovní volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ODS Mirek Topolánek po jednání výkonné rady strany

Předseda strany Mirek Topolánek chápe zapojení obou regionálních politiků do údajné korupční aféry jako osobní selhání jednotlivců a další závěry by z toho strana podle něj vyvozovat neměla. Pokud svá jména od podezření očistí, mohou se do strany vrátit.

"Platí to, co říkám u každého podobně obviněného. Pokud se očistí, nebudou podezřelí a tento trestný čin se jim neprokáže, mohou se samozřejmě do ODS vrátit a my jsme takové případy ve straně už měli," řekl Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání výkonné rady ODS sledoval komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

Kvapil a Novotný si údajně měli říct o čtyřmilionový úplatek firmě, která chtěla v Brně-Žabovřeskách stavět. Hrozí jim až 12 let vězení. Kvapil už se vzdal postu starosty i zastupitele Brna-Žabovřesek.

Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka neměla ODS jinou možnost, než oba politiky vyloučit. "Krátce před volbami si žádná strana nemůže dovolit šířit o sobě špatný dojem," uvedl Nováček.

Konec nabírání černých duší

Občanští demokraté se také dohodli na změně systému nominací delegátů na kongresy. Nový klíč zohledňuje volební výsledek. Změna má podle vedení ODS zabránit účelovým náborům takzvaných černých duší.

Vedení ODS se také shodlo, že v obstrukcích ve sněmovně budou jejich poslanci pokračovat. Jsou podle ní legitimním nástrojem proti populistickým návrhům levice.

Igor Maňour, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme