Slovenský dům ve Vancouveru láká na halušky a 'kapustnicu'

Slovensko chce na olympiádě zazářit. A to nejenom ve sportu. Svůj olympijský dům otevřeli Slováci přímo v centru Vancouveru a poprvé v historii ho zpřístupnili úplně každému. A na co Slovensko láká? Na maminkovskou kuchyni a pestrý kulturní program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení ZOH ve Vancouveru

Zahájení ZOH ve Vancouveru | Zdroj: ČTK

Kolem poledne už je ve slovenském domě docela nával. Není divu, z centra je to kousek pěšky, výborně tu vaří a slovenské pivo tu taky slaví úspěchy. Kromě Slováků sem chodí Kanaďané, a taky Češi, protože český dům je jednak daleko a jednak je pro veřejnost prakticky uzavřený.

„Novinka slovenského domu je v tom, že přinášíme kulturu. Samozřejmě živou hudbu, která je zde přítomná od otevření po zavírací dobu. To znamená až do jedné v noci,“ říká manažer slovenského olympijského domu Luboš Kazimír.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Berger si tentokrát pro svůj Olympijský deník zaskočil ke slovenským sousedům.

U jednoho stolečku pod plazmovou obrazovkou sedí Kanaďanka Pam a kroutí hlavou nad ‚kapustnicou‘ a haluškami. Kroutila by ještě víc, kdyby věděla, co pro ni v kuchyni chystají kouzelníci pod vedením Petera Sisáka.

„Filozofie je taková, že ve spodní části doplňujeme kuchyni v olympijské vesničce, kde se začíná našim sportovcům dřív nebo později stýskat po babiččině kuchyni. Konkrétně dnes jako předkrm bude čočka v šunkovém kabátku s hořčičnou omáčkou. Potom budeme podávat pórkovou polévku, brynzové pirohy a trochu halušek,“ přiblížil Sisák.

Slovákům se podařil chytrý tah

Slovensko se chce ve Vancouveru prezentovat hlavně kulturou. V zadním traktu slovenského olympijského domu je malý koncertní sál. Během olympiády se tu vystřídají třeba členové Radošínského naivného divadla, skupina Cigánští diabli nebo světoznámý mim Milan Sládek.

Slovákům se podařil chytrý tah. Jejich olympijský dům stojí v prostorách mezinárodního filmového centra ve Vancouveru. Tahle kulturní instituce se chtěla zviditelnit a nabídla Slovákům rozumný pronájem, protože si spočítala, že olympijský dům přitáhne hodně lidí.

Zatím se to potvrzuje a je škoda, že podobně nedopadl i český olympijský dům. Ten stojí daleko od centra a je tam prakticky zbytečný.

Vojtěch Berger, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme