Olympijský sprint vyhráli Krjukov a Björgenová. Češi nepostoupili z kvalifikace

Ruský lyžař Nikita Krjukov vyhrál na OH sprint klasickou technikou. Mezi ženami slaví úspěch norská běžkyně Marit Björgenová. Z českých zástupců byla nejblíže postupu do vyřazovacích bojů Eva Nývltová, která nepostoupila z kvalifikace o 52 setin sekundy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vancouver 2010

Vancouver 2010

Triumfem ruských sprinterů dopadlo klání nejrychlejších lyžařů běžců na trati 1600 metrů klasickou technikou. Už kvalifikaci opanoval Alexandr Panžinskij, který s jistotou postupoval až do finále.

Tam to dlouho vypadalo na jeho triumf, ale v závěrečné rovince nakonec podlehl náporu krajana Nikity Krjukova. Na třetím místě dosprintoval Nor Petter Northug, který tak částečně napravil svůj výpadek ve volné patnáctce.

Oba čeští zástupci v kategorii mužů do vyřazovací fáze nepostoupili. Dušan Kožíšek skončil na 35. místě, 67 setin za posledním postupujícím. Razým, který se na mistrovství světa v Liberci na této trati blýskl šestým místem, zaostal o více než čtyři sekundy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dušan Kožíšek po kvalifikaci sprintu

Podobně jako Rus Panžinskij si vedla mezi ženami Marit Björgenová, která také vyhrála kvalifikaci a v pohodě si proklestila cestu vyřazovacím sítem až k finálovému klání. Tam však, na rozdíl od ruského běžce, svým soupeřkám ukázala záda.

Pro druhé místo a stříbrnou medaili si nakonec doběhla Polka Justyna Kowalcziková, před největší favoritkou Slovinkou Petrou Majdičovou. Ta přitom utrpěla v tréninku těsně před závodem těžký pád. Při sjezdu v zatáčce vyletěla z trati a spadla z několikametrového srázu do potoka.

Češka Eva Nývltová vypadla v kvalifikaci. Postup jí ale unikl o pouhou půlsekundu. A něco podobného se jí stalo v této sezoně už poněkolikáté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nývltová po kvalifikaci sprintu

Muži - sprint klasickou technikou (1,6 km):

1. Krjukov 3:36,3, 2. Panžinskij (oba Rus.) stejný čas, 3. Northug -9,2, 4. Hattestad (oba Nor.) -13,7, 5. Poltaranin (Kaz.) -18,1, 6. Pettersen (Nor.) -1:19,9, ... 35. Kožíšek, 44. Razým (oba ČR) – nepostoupili z kvalifikace.  

Ženy - sprint klasickou technikou (1,6 km):

1. Björgenová (Nor.) 3:39,2, 2. Kowalczyková (Pol.) -1,1, 3. Majdičová (Slovin.) -1,8, 4. Olssonová (Švéd.) -2,5, 5. Genuinová (It.) -9,9, 6. Brunová-Lieová (Nor.) -12,3, ... 33. Nývltová (ČR) - nepostoupila z kvalifikace.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme