Skupina C: Finsko porazilo Bělorusko, Švédové vyhráli nad Německem

V úvodních zápasech skupiny C olympijského hokejového turnaje porazilo Finsko Bělorusko 5:1. Švédové porazili tým Německa 2:0.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Finska před utkáním s Běloruskem

Hokejisté Finska před utkáním s Běloruskem | Zdroj: ČTK

Finsko – Bělorusko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Zdálo se, že vzdor běloruského outsidera severskému favoritovi vezme za své velmi záhy. Už v čase 3:41 totiž sehráli Finové výborně přesilovou hru a Jokinen otevřel skóre.

Když na konci prvního dějství udeřili Suomi po spršce střel podruhé, zdálo se, že se brankostroj spustí naplno. Jenže utkání spíše spadlo do průměru, který příliš atraktivity nenabídl.

Bělorusové se jen stěží dostávali před Kiprusoffa a Finové hráli pouze to, co potřebovali. Za zmínku tak stojí Hagmanův dvougólový příspěvek, který 55 vteřin před závěrečnou sirénou mohl ještě vylepšit na hattrick, ale nepodařilo se mu přehodit beton ležícího Kovala.

Branky a nahrávky:
4. Jokinen (S. Koivu, Selänne), 18. Hagman (M. Koivu, Pitkänen), 37. Hagman (M. Koivu), 41. Filppula (M. Koivu), 53. J. Ruutu (Kukkonen, Kapanen) - 21. Kosticyn (Děmagin). Rozhodčí: Devorski (Kan.), Ország - Novák (oba SR), Murphy (USA). Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. Diváci: 16.639.

Sestavy:

Finsko: Kiprusoff - Kukkonen, Pitkänen, Salo, Timonen, Lepistö, Lydman, Niskala - M. Koivu, T. Ruutu, Filppula - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - Hagman, Jokinen, Miettinen - Peltonen, Kapanen, J. Ruutu. Trenér: Jukka Jalonen.

Bělorusko:
Koval - Salej, Kosťjučenok, Denisov, Karev, Makrickij, Stasenko, Kolosov, Rjadinskij - Děmagin, Kaljužnyj, Kosticyn - Antoněnko, Zadělenov, Kolcov - Ugarov, K. Zacharov, Stas - Michalev, Kulakov, Meleško. Trenér: Michail Zacharov.

Švédsko – Německo 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

Přes optickou převahu i větší počet střel na branku neměli švédští hokejisté cestu k premiérovému vítězství v olympijském turnaji snadnou. Německý tým dobře bruslil a dlouho byl favoritovi vyrovnaným soupeřem i co do skóre.

Po bezbrankové úvodní třetině mohli jít Němci v úvodu druhé dvacetiminutovky dokonce do vedení, když v přesilovce 5 na 3 trefili dvakrát tyčku Lundqvistovy branky. Švédové se ubránili a sami zasadili svému soupeři úder v početní převaze.

Ve 25. minutě napřáhl kousek za modrou čárou Öhlund a propálil vše, co mu stálo v cestě. Když navíc o deset minut později přidal druhou branku Eriksson, bylo o osudu utkání rozhodnuto. Ve třetím dějství už totiž ani jeden tým nedokázal využít ani jednu z vypracovaných šancí.

Branky a nahrávky: 25. Öhlund (Enström, Weinhandl), 35. Eriksson (Bäckström). Rozhodčí: Joannette, Pellerin (oba Kan.) - Kiča (Ukr.), Nelson (USA).

Sestavy:

Švédsko: Lundqvist - Öhlund, Enström, Kronwall, Lidström, Tallinder, Magnus Johansson, Oduya, Murray - Weinhandl, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Zetterberg, Forsberg - Alfredsson, Bäckström, Eriksson - Pahlsson, Modin, Franzén. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Německo: Greiss - Ehrhoff, Seidenberg, Ficenec, Sulzer, Holzer, Butenschön, Schmidt, Bakos - Hecht, M. Goc, Sturm - Wolf, Mulock, Greilinger - Felski, Tripp, Rankel - Klinge, Hospelt, M. Müller. Trenér: Uwe Krupp.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme