Plzeňská práva propouštějí desítky zaměstnanců

Vedení Právnické fakulty v Plzni by dnes mělo zveřejnit výsledky personálního auditu fakulty. Na jeho základě ze školy odejde několik desítek vyučujících. Podle děkana plzeňských práv Jiřího Pospíšila odešlo už teď 40 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

"Odcházeli postupně během mého působení. Dalších dvacet zaměstnanců přechází z klasického pracovního vztahu na dohody o provedení práce," řekl Pospíšil a zdůraznil, že nedošlo ke snížení kvality výuky. Klíčoví pedagogové dál pokračují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil v Ranním interview Radiožurnálu

Kvalita studentů je podle Pospíšila i po vypuknutí skandálu s nestandardním průběhem závěrečných zkoušek srovnatelná s jinými právnickými fakultami. Aféra nesnížila zájem o studium na fakultě.

"K dnešnímu dni máme už přes tisíc přihlášek nových studentů pro příští rok. Vzít přitom můžeme jen čtvrtinu z nich," uvedl děkan Pospíšil.

Zlepšit pověst školy má celá řada reforem. Přijímací zkoušky mají letos poprvé nahradit Sciotesty a škola nebude nikoho přijímat takzvaně na odvolání. Státnicové komise se budou sestavovat na základě losu, také studenti budou přidělováni ke komisím losováním.

"Vše děláme tak, abychom splnili podmínky, které nám uložila akreditační komise ministerstva školství. 15. května odevzdáváme zprávu, na základě které komise řekne, jak se nám reformy daří," dodal Pospíšil.

O odebírání titulů rozhodne rektor

Během několika dnů by se měla veřejnost dozvědět, kolik bylo rychlostudentů a komu bude případně titul odebrán. Podle Pospíšila o tom rozhodne rektor Průša.

Ten ale nedávno prohlásil, že v závěrečné zprávě nebudou jména lidí, kteří absolvovali fakultu za nestandardních podmínek. Pospíšil to považuje za soukromý názor rektora.

"Já se s ním tak úplně nestotožňuji. Pokud bude někomu odebrán titul nebo bude podán návrh na jeho odebrání, tak by se veřejnost měla dozvědět jeho jméno. Podle informací, která mám tak není důvod ta jména nezveřejňovat," uvedl Pospíšil.

Univerzita zvolila nového právního zástupce, který celou věc posuzuje. František Korbel, který byl s Pospíšilem na ministerstvu spravedlnosti jako jeho náměstek, je specialistou na oblast správního práva.

Igor Maňour, Ladislav Dvořák, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme