Veřejnost podle Pernese vnímá Ústav pro studium totalitních režimů jako zpolitizovaný

Ústav pro studium totalitních režimů byl v očích veřejnosti zpolitizovaný - ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl nově zvolený šéf institituce Jiří Pernes. Nádech zpolitizovanosti podle něj dodával ředitel a zakladatel ústavu Pavel Žáček.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pernes

Jiří Pernes | Zdroj: ČTK

"Myslím, že to neudělal naschvál, že to vyplynulo nějak ze situace, ze shody okolností, třeba shodou nešťastných situací, ale prostě je to tak. On samozřejmě také, když ten ústav vznikal, když vytvářel, tak potřeboval podporu politických sil, podporu politických osobností. Té se mu dostalo především od pravicově orientovaných stan a pravděpodobně od té doby na ústavu i na něm zůstala nálepka pravicového exponenta," uvedl Pernes.

Podle Jiřího Pernese by se pod jeho taktovkou měl Ústav pro studium totalitních režimů změnit v historické pracoviště, které nevzbuzuje v lidech emoce. Je mu ale jasné, že vysvětlování svých kroků politikům se nevyhne.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Martin Veselovský, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme