Skupina A: Kanada přehrála po boji Švýcarsko, USA si poradily s Norskem

Hokejisté Kanady, jedni z největších favoritů olympijského turnaje ve Vancouveru, porazili ve svém druhém vystoupení ve skupině A Švýcarsko 3:2 až po samostatných nájezdech. Spojené státy americké si naopak bez problémů poradily s Norskem 6:1.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadský hokejista Sidney Crosby se raduje po rozhodujícím proměném nájezdu v utkání se Švýcarskem

Kanadský hokejista Sidney Crosby se raduje po rozhodujícím proměném nájezdu v utkání se Švýcarskem | Zdroj: ČTK

Švýcarsko – Kanada 2:3 po SN (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)

První třetina rozhodně nenapovídala dramatu, které nakonec utkání nabídlo. Kanaďané měli více ze hry, svého soupeře přestříleli a díky Heatlyho brance z desáté minuty vedli 1:0. Když hned v úvodu druhé části zvýšil náskok domácí reprezentace Marleau, zdálo se, že o vítězi nebude pochyb.

Jenže Švýcaři se nevzdali a odměnou za bojovnost jim bylo vyrovnání. Nejprve se prosadil individuálně Rüthemann, několik sekund před koncem druhé třetiny si potom nešťastný vlastní gól vstřelil Marleau, který usměrnil bruslí do Brodeurovy sítě nahození Von Guntena.

Třetí dějství už přes šance na obou stranách branku nepřineslo, gól nepadl ani v prodloužení. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Jediný a rozhodující proměnil ve čtvrté sérii Sidney Crosby.

Branky a nahrávky: 29. Rüthemann (Plüss, Paterlini), 40. Von Gunten (Monnet, Furrer) - 10. Heatley (Marleau, Toews), 21. Marleau (Heatley, S. Weber), rozhodující samostatný nájezd Crosby. Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Larue - Feola, Nowak (všichni USA). Vyloučení: 7:1. Využití: 0:1. Diváci: 17.019.

Sestavy:

Švýcarsko: Hiller - Y. Weber, Streit, Seger, Furrer, Blindenbacher, Sbisa, Diaz, Von Gunten - Paterlini, Plüss, Rüthemann - Domenichelli, Sannitz, Sprunger - Déruns, Ambühl, Monnet - Wick, Jeannin, Lemm. Trenér: Ralph Krueger.

Kanada: Brodeur - S. Niedermayer, S. Weber, Boyle, Pronger, Seabrook, Keith, Doughty - Nash, Crosby, Iginla - Marleau, Thornton, Heatley - Perry, Getzlaf, E. Staal - M. Richards, Toews, Bergeron - Morrow. Trenér: Mike Babcock.

USA – Norsko 6:1 (2:0, 1:1, 3:0)

Američané hned v úvodu naznačili, že nechtějí mít se svým soupeřem větší problémy. Jejich převahu zužitkoval už ve čtvrté minutě Kessel, ještě do konce prvního dějství pak zvýšil na 2:0 dorážkou Drury.

Druhá třetina už nabídla vyrovnanější průběh, jako první ale znovu udeřili Američané. Ve 26. minutě Pariseovu ránu dorazil z bezprostřední blízkosti do Grotnesovy branky Kane.

O tři minuty později vstřelili gól i Norové. Při oslabení se do samostatného úniku dostal Holtet a svůj nájezd bezpečně proměnil. Jak se ale později ukázalo, pro severoevropské mužstvo šlo o jedinou radost ze vstřelené branky v zápase.

Spojené státy totiž už další komplikace nepřipustily a výhru si ve třetí části bez větších potíží pohlídaly. O další tři přesné zásahy v norské síti se postarali v závěrečné pětiminutovce Malone a dvakrát Rafalski.

Branky a nahrávky: 4. Kessel (Pavelski, Malone), 14. Drury (Callahan, Backes), 26. Kane (Parise), 55. Malone (J. Johnson, Miller), 57. Rafalski (Parise, Kessel), 60. Rafalski (Suter, Pavelski) - 29. Holtet. Rozhodčí: Joannette, Pellerin - Morin (všichni Kan.), Blümel (ČR). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 16.710.

Sestavy:

USA: Miller - Suter, Rafalski, E. Johnson, Whitney, J. Johnson, Orpik, Gleason - Kane, Stastny, Parise - Kessel, Pavelski, Malone - Brown, Kesler, Langenbrunner - Ryan, Backes, Callahan - Drury. Trenér: Ron Wilson.

Norsko: Grotnes - Jakobsen, Mats Trygg, Holös, Tollefsen, Lund, Bonsaksen, Kaunismäki - Röymark, Vikingstad, Thoresen - Hansen, Andersen, Zuccarello Aasen - Holtet, Bastiansen, Olimb - Laumann Ylven, K. Forsberg, Spets. Trenér: Roy Johansen.

Olympijský hokejový turnaj - tabulka skupiny A:

1. USA 2 zápasy - 6 bodů
2. Kanada 2 z. - 5 b.
3. Švýcarsko 2 z. - 1 b.
4. Norsko 2 z. - 0 b.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme