Rakušané tvrdí, že jejich soupeř Ammann podvádí

Psychologická válka. Když použijete toto spojení v souvislosti se sportem, obvykle se to týká krasobruslení. To teď ale rozebírat nebudeme. Vypadá to totiž, že se takový boj přenesl i do jiného olympijského sportu. Před dnešním olympijským závodem na velkém můstku mezi sebou válčí silné týmy skokanů na lyžích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skokan na lyžích Simon Ammann

skokan na lyžích Simon Ammann | Zdroj: ČTK

Trojnásobný olympijský vítěz Simon Ammann má problém. Vlastně ne, problém s ním, respektive s jeho vázáním, mají Rakušané. O co jde? Místo paty pružně přidělané elastickou šňůrkou ji má Ammann spojenou s lyží železnou tyčkou.

„Vyzkoušeli jsme to v létě a pak jsme to samozřejmě schovali. Tohle řešení ale použili ve Světovém poháru i jiní. Už je známé dva roky. A je rozdíl, když si špičkový skokan vezme takové vázání. Pak se na to každý jenom kouká a to je pro mě asi dobře,“ vysvětluje Simon Ammann.

Rakušané jsou ale proti a chystali protest. Prý je tento systém ilegální a odporuje skokanským regulím o vybavení. „Když je větrno nebo když s tím půjdete na opravdu velký můstek, třeba na mistrovství světa v Planici, bude to opravdu nebezpečné,“ varuje trenér Alexander Pointer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakušanům vadí Ammannovo vázání

Rakušané tedy vypracovali osmistránkovou zprávu, kterou předložili na schůzi trenérů. Snažili se v ní doložit, že Ammann používá zakázaný druh vázání. A protože šly pod můstky zvěsti o tom, že Rakušané dokonce chystají oficiální protest, dostavil se Simon Ammann po kvalifikaci závodu na velkém můstku dobrovolně na kontrolu.

„Jenom jsme s FIS probírali, jestli je to v pořádku. Řekli, že ano. Takže kolem toho nejsou žádné další diskuse a mí soupeři mohou být klidnější,“ smál se Simon Ammann skoro do očí rakouskému trenérovi, který stál v mixzóně ani ne dva metry od něj.

A ten později vysvětloval, proč že se vlastně bouří. „Protože si myslíme, že s tímto technickým detailem můžete skákat dále. Už jsme to testovali v roce 2008. A chceme, aby všichni měli stejné podmínky. To je náš cíl,“ prohlásil kouč, jehož svěřenci mají momentálně celkem velké problémy dosáhnout pro ně slušných výsledků.

Na středním můstku byl nejlepším Rakušanem Schlierenzauer – třetí za Ammannem a Polákem Malyszem. Morgenstern skončil osmý, Loitzl jedenáctý a vítěz Turné čtyř můstků Kofler dokonce devatenáctý. Dělají, co mohou, aby se to na velkém můstku neopakovalo.

„Řeknu k tomu jedno. Zloděj křičí: Chyťte zloděje!“ říká na adresu Rakušanů Jakub Janda.

Tomáš Kohout, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme