Český olympionik si nezaslouží posměch

Dojedou skoro poslední, zklamnou trenéry i sami sebe. Fanoušci se jenom diví, proč takové  sportovce na olympiádu vyslali. V horším případě jim spílají do olympijských turistů. Zaslouží si to reprezentanti, kterým se nedařilo? Myslím si, že ne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fanoušci na OH ve Vancouveru

Čeští fanoušci na OH ve Vancouveru | Foto: ČRo

Nesnáším označení olympijský turista, pokud se týká českého sportovce. Proč? Definujte si nejdřív slovo turista – navrhuji toto: člověk, který se někam vypraví za zábavou, aby se pokochal místní krajinou, koloritem, poznal mentalitu lidí, kteří tam žijí, nějakým způsobem si odpočinul. Kolik sportovců z 92členné české výpravy tyto podmínky splňuje? Možná by se našel jeden, dva? Rozhodně žádný, který se věnuje nějakému vytrvalostnímu sportu.

Byl jsem svědkem dvou zápolení českých týmů o lepší než předposlední místo. Nic moc zážitek. Pro mě ani pro ty, kteří se trápili na tratích. Konkrétně pro biatlonistky (skončily 16. z 19) a pro sdruženáře, kteří obsadili osmé místo z desetičlenného pole. Jedna z podstat turistiky, tedy zábava, se neobjevila ani v náznaku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český olympionik si nezaslouží posměch

Nebo byste snad měli plezír z trápení se daleko za soupeři, když padá sníh s deštěm a vy víte, že dopředu to ve výsledcích beztak nepůjde? Jestli ano, osobně vám vystavím průkazku do klubu masochistů. A že se ty výsledky přece daly čekat? Možná. Stejně tak jako u biatlonistek třeba šesté místo, které letos zajely v totožné sestavě. Je to zkrátka sport a výsledky každého závodu jsou jiné.

A proč na se olympiádu ti sportovci vydali, když také nemuseli uspět? Výsledky dopředu nikdo neví, každý chce bojovat o to, aby byl co nejlepší. To je podstatou sportu. Nemůžeme ale chtít od každého medaili. To prostě nejde. A že se ne všem ve všech závodech zadaří, je normální. Spíše bych se při tak početné výpravě divil tomu, kdyby někdo z ní na konci výsledků nekončil.

Olympijští turisté reprezentují na těchto hrách Etiopii, Bermudy, Mexiko a podobné země bez zimní tradice. A je to v pořádku, mají tu být, olympiáda je pro ně i pro ty, kteří je sledují, zábava. Nikdo od nich nic nečeká, ani oni sami od sebe ne. Ale Češi? Jestli byste tak chtěli někoho z nich označit, ideální čas je těsně po závodě. Nedivil bych se, kdyby v sobě sportovec našel poslední zbytky sil a vysvětlil vám svůj názor.

Tomáš Kohout, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme