Vláda se pokouší odvrátit stávku, chce změnit zákon o DPH

Vláda ustoupila odborům a předloží do sněmovny vlastní návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty. Současně požádala sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze, poslanci by návrh měli projednat 2. a 3. března. Jestli to odvrátí na pondělí plánovanou stávku zatím není jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha hlavní nádraží. Ilustrační foto.

Praha hlavní nádraží. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

"Je to v tuto chvíli jediný nástroj, jak lze reálně zajistit, aby sněmovna novelu zákona o DPH včas projednala. Vláda považuje stávku, jako formu nátlaku, za krajní řešení a považuje proto za svoji odpovědnost udělat vše pro odvrácení takové hrozby," prohlásil premiér Jan Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer chce udělat vše pro odvrácení stávky

Novela vrací parametry pro určování základu DPH u zaměstnaneckých výhod do původní podoby, tak jak si to odboráři přáli. O tom, jestli stávka na železnici, v regionální a městské dopravě v pondělí bude nebo ne, se teď musí poradit vedoucí jednotlivých odborových organizací.

"Především se musí sejít pět zástupců odborových svazů, kteří byli určeni jako vyjednavači a rozhodneme s největší pravděpodobností o tom, že svoláme zástupce všech odborových svazů, které se ke stávce přihlásily, abychom se dohodli na dalším postupu," řekl Radiožurnálu předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

"Toto je sice vstřícné gesto, ale je opožděné a my musíme mít záruku, že poslanecká sněmovna to schválí a senát nebude vetovat," dodal Pejša. Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek považuje návrh vlády za velmi pozitivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávce se rozhodne v pátek, říká předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek

"Považujeme ho za jediné schůdné řešení, které může ještě v tomto volebním období odstranit něco, co v legislativě nemá co dělat. Je to první krok, který může přinést řešení problému," řekl Dušek.

Současně ovšem upozornil, že je zatím stále rozhodnuto, že stávka bude. "Zítra v osm hodin se sejdeme a budeme se radit jak dál. Upozornili jsme ale i pana premiéra, že tímto krokem ještě nemáme záruky, že návrh sněmovna a senát schválí a je tedy možné, že stávka skutečně bude," prohlásil Dušek.

Neustupovat vydírání

Poslanec ODS Martin Říman řekl, že rozhodnutí vlády je slabošské, kabinet podle něj neměl nátlaku odborů ustupovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vydírání se nemá ustupovat, říká poslanec ODS Martin Říman

"V okamžiku, kdy měly odbory příslib, že se věc bude projednávat a většina sněmovny byla pro to, aby se jim benefity vrátily a oni přesto vyhlásí stávku, tak to je vyděračský krok, kterému se nemá ustupovat," řekl Říman.

Poslanci TOP 09 už se dali slyšet, že zákon ve sněmovně nepodpoří. Není podle nich spravedlivý. "Náročnost práce má být vyjádřena výší mzdy. Nikoli parciálními benefity pro ty nebo pro ony zaměstnance. Daňová politika má být ke všem rovná," prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Chystaná stávka na železnici má v pondělí ráno zastavit více než tisícovku vlaků. To znamená, že asi 200 tisíc lidí, kteří je v tu dobu běžně využívají, nebudou mít jak se dostat do práce nebo do školy.

Na stávku se už začaly připravovat firmy i nemocnice. Například pražská zdravotnická zařízení zajistí péči akutním pacientům, lékaři a sestry neodejdou, dokud je nevystřídá další směna. Do pondělních služeb jsou vypisováni lidé, kteří bydlí v dosahu nemocnice.

Igor Maňour, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Jan Herget, Martina Spěváčková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme