Odboráři stávku odložili, čekají na úterní rozhodnutí poslanců

Velká stávka v dopravě v pondělí nebude. Odboráři ohlášenou stávku kvůli zdanění zaměstnaneckých benefitů odložili na čtvrtek 4. března. Budou čekat na jednání sněmovny o novele zákona o DPH, kterou včera na popud odborářů schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykovo nádraží v Praze

Masarykovo nádraží v Praze | Foto: Marián Vojtek

Premiér Jan Fischer včera po mimořádném jednání vlády avizoval, že požádá sněmovnu, aby novelu projednala 2. a 3. března ve stavu legislativní nouze. Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS mu vyhověla. Zvláštní schůze sněmovny ke zdanění zaměstnaneckých výhod tak bude v úterý 2. března.

Koalice dopravních odborů teď vyčkává na to, jestli novela projde sněmovnou hladce nebo ne. Podle toho zvolí konkrétní podobu stávky a její časový rozsah. Celkem 20 odborových svazů v dopravě se má znovu sejít k jednání v úterý odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek a prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas v odpoledních Ozvěnách dne

"V případě, že by parlament nekonal, neschválil novelizaci zákona, tak 4. března vyhlásíme stávku. Délku a začátek jsme ještě neurčili, ale dohodneme se na jednání 3. března, kde bychom podle toho, jak to dopadne v parlamentu, stávku případně prodloužili a možná začali i v jiném čase," uvedl Jindřich Hlas z Federace strojvůdců.

Někteří odboráři dnes silně tlačili na to, aby původně ohlášená pětihodinová stávka v pondělí ráno byla, případně aby protest ve čtvrtek trval celý den. Výsledek je podle neoficiálních informací kompromisem, na kterém se shodlo všech 20 odborových svazů.

Dopraváci se obávají o osud zaměstnaneckých výhod, které se mají podle novely zákona platné od ledna danit vyšší DPH. Navíc se nově daň vypočítává z ceny běžné na trhu a nikoliv zvýhodněné zaměstnanecké. Jde třeba o režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace.

Pravice mluví o vydírání

Podporu odborářům ve sněmovně už slíbili sociální demokraté, lidovci i KSČM. Zelení budou chtít od vlády slyšet, proč změnila názor a chce zasahovat do svých vlastních úsporných opatření. ODS a TOP09 návrh žádném případě nepodpoří.

"Nebudeme jednat pod nátlakem odborů a nenecháme se vydírat. Vyhrožují ohrožením ekonomiky České republiky a pokud bychom ustoupili, byl by to ohromný precedens," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Stav legislativní nouze je podle něj v našem právním řádu zaveden proto, aby země mohla čelit situacím, jako jsou povodně, zemětřesení nebo uragány. Pro TOP09 je vládní návrh nepřijatelný jak z procesního, tak z věcného hlediska.

"Nemáme nic proti zaměstnaneckým benefitům. Je to vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Pokud ale mají být daňově zvýhodněny, pak do toho vstupují i ostatní zaměstnanci. Odboráři v dopravě tak říkají všem ostatním vy nám přispějete na naše benefity nebo my budeme stávkovat," prohlásil místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek.

Současně připomněl, že zákon byl projednáván mezi dubnem a prosincem minulého roku bez jakýchkoli protestů odborů a byl schválen všemi hlasy ČSSD. S tím nesouhlasí prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček v pořadu Stalo se dnes

"Už minulý rok odbory v připomínkovém řízení připomínkovaly tento zákon. Navíc od ledna upozorňujeme na tuto situaci, která se může vyhrotit až do nátlakových akcí," uvedl Hlas.

Slovo vydírání politici podle něj používají účelově, aby popudili veřejnost proti odborům.

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček upozornil, že než začne sněmovna ve stavu legislativní nouze jednat, tak při schvalování programu musí znovu posoudit, jestli jsou pro tento stav skutečně opodstatněné důvody.

"Pokud zjistí, že ne, pak se novela bude projednávat v běžné proceduře. To by samozřejmě znamenalo, že se projednat nestihne," vysvětlil Nováček.

Praha nemá důvod stávkovat

Ne všichni odboráři v dopravě by se případné stávky zúčastnili. Například podle šéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka je u nich problém s DPH ošetřen v kolektivní smlouvě. Odboráři v Praze tak nemají sebemenší důvod stávkovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případné stávce diskutovali na Rádiu Česko šéf pražského dopravního podniku Martin Dvořák a prezident federace strojvůdců Jindřich Hlas

"Podle mých informací od čtrnácti odborových organizací v pražském dopravním podniku nejsou všichni ochotni se připojit k zastavení provozu nebo jakékoli jiné formě protestu," řekl Dvořák.

Prezident federace strojvůdců Jindřich Hlas tvrdí, že ne všichni zaměstnavatelé mají peníze na zvýšenou daňovou zátěž pro benefity a začali by tak tyto náklady přenášet na zaměstnance.

"Ti o ně pak ztratí zájem a budou chtít naopak navýšit mzdy. Pro zaměstnavatele to pak bude daleko větší zátěž," myslí si Hlas.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Jan Herget, Václav Sochor, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme