Němcová: Žádat legislativní nouzi pod hrozbou stávky je vydírání

ODS nesouhlasí s tím, aby poslanci projednávali návrh na zrušení vyššího zdanění zaměstnaneckých výhod ve stavu legislativní nouze. Rádiu Česko to potvrdila místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová s tím, že občanští demokraté odmítají jednat pod nátlakem odborů, které hrozí stávkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Vláda tento týden vyšla vstříc odborům a ve snaze odvrátit avizovanou pondělní stávku v dopravě poslala upravený zákon o DPH poslancům s tím, aby jej projednali ve zrychleném řízení.

Dolní komora by mohla zařadit změnu na program už v úterý odpoledne. Pokud se odboráři vstřícného gesta nedočkají, chtějí zablokovat dopravu ve čtvrtek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s místopředsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS) pro Rádio Česko

Poslanci ale nemají na požadované projednání návrhu ve stavu legislativní nouze jednotný názor. Zatímco sociální demokraté i komunisté tento postup podporují, pravice je proti.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) je ve Vancouveru, vyhlášení stavu legislativní nouze by proto připadlo na místopředsedkyni Miroslavu Němcovou z ODS. Ta ve vysílání Rádia Česko označila postup odborů za vydírání.

"Že hrozí stávka je jedna věc, druhá věc je posoudit, zda opravdu ta hrozba je situace, v níž máme jednat ve stavu legislativní nouze. Je to opravdu vyděračský prostředek pro Poslaneckou sněmovnu," uvedla Němcová.

Připomněla, že občanští demokraté byli připraveni posoudit návrh na řádné schůzi 10. března, jak bylo domluveno na grémiu sněmovny s premiérem Janem Fischerem.

"Odboráři měli jasný závazek, že tento bod bude projednán, proto mě překvapilo, že předseda vlády nakonec kývl na to, aby požádal o stav nouze. Jako první místopředsedkyně sněmovny nemohu rozhodnout jinak, než vládě v tomto slova smyslu vyhovět," podotkla Němcová.

"Vyhovět nátlaku není správné"

ČSSD, která už před měsícem předložila vlastní poslanecký návrh, obviňuje občanské demokraty, že řešení zablokovali svými obstrukcemi ve sněmovně. Sociální demokraté také upozorňují, že velká stávka v dopravě může znamenat hospodářské škody.

To však Němcová nevidí jako důvod odborářům ustupovat. "Kdybychom si představili Francii, o které se ví, že kontinuálně prochází stávkami, tak tam bych jejich zákonodárné sbory nedělaly nic jiného, než vyhovovaly těmto požadavkům. Myslím, že to není správné," poznamenala Němcová.

Stanovisko poslaneckého klubu ODS, zda strana novelu zákona podpoří, nebo nepodpoří, podle ní zatím nepadlo. "Uvidí se na jednání klubu těsně před schůzí," doplnila Němcová

Vyšší zdanění benefitů je součástí úsporných opatření ministra financí Eduarda Janoty. Podle zákona platného od 1. ledna se zaměstnanecké výhody, jako jsou režijní jízdenky, závodní stravování, nebo rekreace, daní vyšší sazbou DPH, navíc se nově daň vypočítává z ceny běžné na trhu a nikoliv zvýhodněné zaměstnanecké.

Celkem 20 odborových svazů v dopravě se má znovu sejít k jednání v úterý odpoledne. Jestliže poslanci navrhovanou novelu zákona o DPH neschválí, má stávka začít ve čtvrtek ve čtyři hodiny ráno a trvat pět hodin. Část odborářů však hrozí i radikálnějšími, až 24 hodinovými protesty.

Martin Hromádka, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme