EU nabízí pomoc zemětřesením postiženému Chile

Evropská unie je připravená poskytnout chilskému lidu pomoc. Uvádí se to v reakci vysoké představitelky Unie pro společnou zahraniční politiku Catherine Ashtonové na zprávy o zemětřesení v této zemi. V krátké době po sobě je to už podruhé, kdy evropská sedmadvacítka nabídla pomoc státu postiženému takovou přírodní katastrofou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Bezprostředně po zemětřesení na Haiti poslala Evropská komise na ostrov humanitární pomoc za 30 milionů eur.

Unijní diplomaté v Santiagu de Chile jsou v kontaktu s Monitorovacím a informačním centrem Evropské komise a s experty generálního ředitelství pro humanitární pomoc. Zatím zpracovávají zprávy o rozsahu škod a hodnotí, o jakou asistenci by mohlo mít Chile zájem.

Eurokomisařka pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc Kristalina Georgievová v prohlášení k chilskému zemětřesení uvedla, že Komise je připravená poskytnout okamžitou pomoc a koordinovat kroky evropských států, pokud ji o to Chile požádá. Evropská unie se snaží podat pomocnou ruku co nejrychleji.

Po zemětřesení na Haiti se totiž unijní mechanismus civilní ochrany založený před 9 lety stal terčem kritiky médií pro svou těžkopádnost.

Pavel Novák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme