Bouře Xynthia udeřila na Pyrenejský poloostrov a Francii

Předpovědi meteorologů se vyplnily. Silná vichřice se prohnala přes Pyrenejský poloostrov a dnes naplno zuří také ve Francie. Zatím má na svědomí nejméně 16 obětí a značné materiální škody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bouře Xynthia ve Francii

Následky bouře Xynthia ve Francii | Foto: AFP

Vichřice a déšť udeřily nejprve v Pyrenejích, zasáhly i pohoří Massif Central a oblast Róny. Nárazy větru dosahovaly rychlosti až 150 kilometrů v hodině.

Meteorologové vyhlásili ve čtyřech francouzských departementech nejvyšší červený a v 64 oranžový stupeň bdělosti.

Bouře Xynthia se rychle pohybuje a úřady proto doporučují, aby lidé před cestou sledovali aktuální meteorologické zpravodajství v médiích a na internetu.

Bez elektřiny jsou statisíce lidí

Zejména z Pyrenejí přicházejí zprávy o spoušti, kterou tam bouře způsobila. Na řadě míst leží popadané stromy, zničené střechy a balvany na silnicích. Na 800.000 domácností zůstalo bez elektřiny.

V Bretani museli hasiči evakuovat obyvatele z obcí na pobřeží Atlantického oceánu, které zatopily vysoké přílivové vlny.

Francouzské dráhy ruší desítky spojů a na jihu Francie stojí 1200 kamionů, protože kvůli počasí je tam uzavřená hranice se Španělskem.

Paříž zakázala vstup do parků

Problémy se nevyhnuly ani francouzské metropoli. Celou noc tam foukal prudký vichr a pršelo. Pařížská radnice kvůli tomu nařídila uzavřít dnes všechny parky a hřbitovy, kde by mohlo dojít ke zranění padajícími stromy či větvemi.

Právě tak zemřel v oblasti Pyrenejí v obci Luchon jeden mladý muž. Francie zatím hlásí celkem 12 mrtvých a řadu zraněných, další lidé umírali v slouvislosti s bouří i v sousedním Španělsku a Portugalsku.

Francouzští meteorologové mluví o nejničivější bouři od roku 1999. Červený stupeň varování vyhlásili naposledy před devíti lety. Bouře by se měla během neděle posunovat severovýchodním směrem.

Jan Pokorný, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme