Jiří Magál: Štafeta všechno přebila

Kromě dvanáctého Lukáše Bauera nastoupil k závodu na 50 kilometrů klasicky už pouze jeden další český běžec na lyžích. Znamená to, že třeba Milan Šperl se na hrách v Kanadě nepostavil na start ani jednou. Martina Jakše skolila před závěrečným maratonem nemoc, takže Bauerovi sekundoval jenom Jiří Magál. Člen bronzového týmu ze štafetového závodu zakončil své olympijské představení 29. místem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká štafeta s bronzovými medailemi-zleva Koukal, Magál, Bauer, Jakš

Česká štafeta s bronzovými medailemi-zleva Koukal, Magál, Bauer, Jakš | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Hry budu hodnotit pozitivně, i když třeba po organizační stránce to tady trochu pokulhávalo a nebyly to nejlepší hry, co jsem kdy zažil. Ale výsledek štafety všechno přebil,“ zhodnotil olympijské hry ve Vancouveru Jiří Magál.

Jste spokojený i se závodem na padesát kilometrů?

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jiřím Magálem

To už je prostě boj. Buď jedete dobře, máte dobré lyže a udržíte se vpředu, nebo dojedete za tím balíkem. Ale jsem spokojený.

Znamená to, že jste neměl dobré lyže?

Měl jsem dvoje, jedny výborné a druhé zas tak skvělé nebyly. Ale hned jsem je vyměnil a jel jsem 35 kilometrů na těch dobrých, takže na lyže si nestěžuji.

Do jakého okamžiku jste se dokázal držet hlavního pole?

Asi do okamžiku, než jsem šel potřetí měnit lyže. Pak mně najednou ujeli o dvacet vteřin a už jsem nebyl schopen tu ztrátu dojet. Když jedete sám, je to trošku horší.

Na 22. kilometru došlo k pádu, který se nevyhnul ani Lukáši Bauerovi. Zpočátku to vypadalo, že na něj čekáte a dojížděli jste tu ztrátu spolu. Bylo to tak?

Díky tomu pádu jsem vedoucí skupinu znovu dojel a víceméně jsme jeli v balíku spolu. V tu chvíli jsem jel na horších lyžích, takže jsem vzadu visel a čekal, až mně servis připraví lepší, a pak jsem jel hned do depa.

Vrátím se ještě k vaší stížnosti na organizaci. Co přesně vám vadilo v porovnání s předchozími hrami?

Nelíbila se mi tady úprava tratí. Když jsme sem přijeli, bylo to otřesné. Na některé závody se to potom zlepšilo, třeba dneska to bylo výborně připravené. Škoda, že takhle to nebylo pořád. Místo toho jsme lyžovali ve dvaceticentimetrovém oraništi.

Jste stejná generace jako třeba Lukáš Bauer nebo Martin Koukal. Uvidíme vás v Soči?

Mám trošku strach z toho, že to bude v Rusku, takže nevím. Nechystám se končit, ale jestli budu lyžovat dva, tři, nebo čtyři roky, to opravdu nevím.

Alena Benešová, Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme