Bauer je s olympiádou spokojený, o zlato se pokusí v Soči

Jedinou českou olympijskou vítězkou zůstala na hrách ve Vancouveru Martina Sáblíková. Pokus napodobit ji nevyšel v posledním závodě olympiády běžci na lyžích Lukáši Bauerovi. Dvojnásobný bronzový medailista her patřil na padesátikilometrové trati, která se jela jeho silnější klasickou technikou, k hlavním favoritům. Skončil dvanáctý, což přijal s nadhledem, ale jeho první gesto po příjezdu do cíle rozhodně o spokojenosti nesvědčilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer medaili na padesátce nezískal

Lukáš Bauer medaili na padesátce nezískal | Zdroj: ČTK

Lukáše Bauera nepotěšilo už počasí při startu. Teplota kolem nuly a k tomu se navíc na chvíli spustil i hustý déšť. Těžká stopa skoro znemožňovala, aby se někdo úspěšně pokusil uniknout ze skupiny vedoucích závodníků, což byl Bauerův plán. „Já jsem ale přes tyto podmínky věřil, že si nějaký náskok zkusím vybudovat dřív.“

Jenže to se nepodařilo. Kromě nepříznivých podmínek Bauerově snaze pláchnout ostatním nepřidal ani Italem Clarou zaviněný hromadný pád, kterého se český lyžař na 22. kilometru také zúčastnil a na chvíli se ocitl v pozici brouka na krovkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Bauer po závodu na 50 km

„To samozřejmě nepotěší, na druhou stranu v tom pádu byl i Johann Olsson, který pak skončil třetí, takže se na ten pád nebudu vymlouvat. Na hraně pádu jsem byl v průběhu závodu ještě dvakrát, ale to k tomu patří,“ popisoval nepříjemnou situaci Bauer.

„Nemůžu říct, že kdybych nespadl, měl bych medaili. Byli lepší, musím se sklonit před Petterem Northugem, který si dokázal i tu padesátku zrežírovat a má individuální zlato,“ vysekl Bauer poklonu největšímu rivalovi této sezony.

Bauer: Třešnička na dortu nevyšla

„Co se týče výsledků a výkonů, tak jednoznačně naprostá spokojenost, takže mám dort se šlehačkou a ta třešnička holt nevyšla. Určitě to ale neovlivní hodnocení olympiády,“ vypomohl si Bauer cukrářským přirovnáním.

Možná, že pro české lyžování je paradoxně dobře, že Lukáši Bauerovi olympijské vítězství zatím uniklo. Pořád má totiž o motivaci postaráno a před sebou dvě mety. Zaprvé – příští rok se v Norsku premiérově stát mistrem světa a zadruhé – za čtyři roky v Rusku získat to, co mu uniklo v Kanadě, tedy zlatou olympijskou medaili.

„Je to kov, který mi chybí a minimálně do Soči chybět bude. Je to samozřejmě motivace, na druhou stranu litovat toho, že se mi nepodařilo získat zlatou medaili, o tom sport úplně není,“ říká Lukáš Bauer, kterého ještě čeká závěr Světového poháru s vrcholem za dvacet dní ve švédském Falunu.

Alena Benešová, Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme