ODS je proti snížení zdanění zaměstnaneckých benefitů

Dnešní jednání poslanců může rozhodnout o tom, zda odbory ve čtvrtek zastaví dopravu nebo ne. Na stole je totiž novela zákona o dani z přidané hodnoty, která by znovu snížila zdanění zaměstnaneckých benefitů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto.

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Novelu narychlo sepsala vláda poté, co dopravní odbory pohrozily stávkou kvůli obavám z toho, že by vyšší zdanění mohlo ohrozit jejich zaměstnanecké výhody, například režijní jízdenky.

ČSSD a KSČM jsou pro to, aby se dopravákům vyšlo vstříc. "Jsem přesvědčen, že v situaci, kdy na zaměstnance dopadají negativní vlivy hospodářské krize, zvyšovat sociální napětí změnami zákona o dani z přidané hodnoty, není na místě," řekl místopředseda ČSSD a šéf rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Doktor, Bohuslav Sobotka a komentátor Radiožurnálu Petr Nováček v Ozvěnách dne.

Z pravicového tábora naopak zaznívaly i hlasy o vydírání, kterému by se nemělo ustupovat. Sněmovní rozpočtový výbor už dopoledne rozhodl, že zákonodárcům doporučí, aby změnu schválili. Proti tomuto postupu se ve výboru postavili občanští demokraté.

"Budu vystupovat k zamítnutí této předlohy," řekl poslanec ODS, člen rozpočtového výboru Michal Doktor. Vláda podle něj svým návrhem vytváří ještě větší nespravedlnost. "Není možné ulevit zaměstnancům jenom proto, že nás odbory vydírají," řekl Doktor.

Ohlášená stávka nicméně podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka může způsobit velké národohospodářské škody a může se stát příkladem pro následování jiné skupiny.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme