Sochař Josef Nálepa vyrobil pro Sáblíkovou sochu

Na pražském letišti přistál krátce po poledni speciál s olympijskou výpravou, která reprezentovala republiku na hrách ve Vancouveru. Protože jde o nejúspěšnější výpravu, jakou Česko na zimní olympiádu vyslalo, čekalo na olympioniky velkolepé uvítání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Bjarte Hetland

Pro nejoslavovanější olympioničku, dvojnásobně zlatou rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, je přichystán i jeden mimořádný dárek: soška, kterou pod dojmem jejích výkonů ve Vancouveru vytvořil akademický umělec, čtyřiasedmdesátiletý Josef Nálepa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Jana Bumby s akademickým umělcem Josefem Nálepou.

Kdy jste se do sochy pustil?

Když vyhrála první zlatou medaili. V noci jsme vletěl do ateliéru a řekl jsme si, že teď začne olympiáda mně, abych to stačil do doby, než se vrátí. A stačil jsem to.

Jak je možné, že jste to tak rychle zvládl?

Nemít kolem sebe servismeny, kteří mi pomáhají s odléváním a zlacením, tak bych to nedokázal. Věc je ale hotová a může se předat.

Jak jste na ten nápad přišel?

V antickém Řecku byla samozřejmost, že každý z vítězů olympijských her v Olympii dostal svoji sochu. To se v současných olympiádách vytratilo, tak jsme si říkal, že založím novou tradici.

Vytvořil jste sochu podle fotek nebo vám někdo stál modelem?

Podle fotek a podle toho, jak jsme viděl filmy, který jsme si nechal zpomalit a které jsme xkrát za sebou vnímal tak, abych jí měl stále před sebou.

Víte, kdy budete mít příležitost sochu Martině Sáblíkové předat?

Premiér mi asi před třemi dny volal a řekl, že na letišti v žádném případě, protože tam bude strašný blázinec, a že má v úmyslu to dát do nějakého lepšího prostředí. Nevím, kdy to přesně bude, ale myslel jsem si, že to bude dnes po příjezdu celé skupiny.

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme