Řekové opět protestovali proti úsporným opatřením vlády

V Aténách se dnes střetla policie s lidmi protestujícími proti vládním úsporám. V ulicích řecké metropole jich bylo podle úřadů přes deset tisíc. Policisté stříleli mezi demonstranty slzný plyn a na opačnou stranu létaly kameny. Lidé také pálili vlajku Evropské unie, která po Řecku jako členu eurozóny úspory požaduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

střety policie s demonstranty v Aténách

střety policie s demonstranty v Aténách | Zdroj: ČTK

Krizi prý nezavinili, a proto za ni nemají proč platit; v řeckém hlavním městě se protestuje od zveřejnění úsporného balíčku. Projev před davem nespokojených Řeků ale odnesl i předseda největšího odborového svazu Jannis Panagopulos. Nejdřív ho polili kávou a vodou a pak ho jeden muž napadl pěstmi.

Skupinka mladých demonstrantů se pak pustila do strážců parlamentu. Athény dnes zažily také tříhodinovou stávku a incidenty hlásí i Soluň. Příští středu by měla být stávka celodenní a na celém území země.

Řecká vláda se chce vyhnout státnímu bankrotu, a proto musí zalepovat obrovské díry v rozpočtu. Oznámený úsporný balíček obsahuje jak škrty ve výdajích, tak zvýšení daní.

Marika Táborská, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme