Šéf NATO vyzval Česko k navýšení počtu vojáků v Afghánistánu

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v Praze požádal o navýšení české účasti v Afghánistánu. Konkrétně o nasazení dvou lékařských klinik a školitele v letectví. Celkem by se jednalo o vyslání dalších 51 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO.

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO. | Foto: Tomáš Adamec

Prioritou nové strategie Severoatlantické aliance v zemi je zajištění bezpečnosti řadových občanů. K tomu chce aliance vycvičit dostatek příslušníků afghánské armády. A právě to má být podle Rasmussena úkolem posil, které požaduje i po Česku.

"Způsob, jak toho dosáhnout, je zajistit, aby sami Afghánci byli schopní převzít zodpovědnost za bezpečnost v zemi. A proto musíme vycvičit víc afghánských vojáků a policistů. Z tohoto důvodu vyzývám spojence a mezi nimi i Českou republiku, aby poskytli školitele pro naši výcvikovou misi," řekl v Praze generální tajemník NATO.

Z Prahy ale Anders Fogh Rasmussen nemůže odjíždět spokojený. Vláda premiéra Jana Fischera navrhla posílení české mise v Afghánistánu o 55 mužů. Jejich vyslání musí schválit český parlament; sociální demokraté a komunisté jsou proti. A sám premiér Fischer na tiskové konferenci s Rasmussenem přiznal, že mu schválení vládního návrhů nemůže zaručit.

Paroubka šéf NATO nepřesvědčil

Rasmussen příliš nepochodil ani na schůzce s Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem. Šéf ODS potvrdil, že jeho strana vyslání dalších mužů podporuje. Na otázku, co pro to hodlá udělat, jestli bude třeba jeho strana chtít odblokovat současnou zákopovou válku ve sněmovně a hledat dohodu s ČSSD, ale neodpověděl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jiřím Paroubkem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

A předseda sociálních demokratů jen potvrdil své stanovisko: ČSSD vyslání dalších mužů do Afghánistánu nepodpoří.

"V tuhle chvíli není zřejmé, že v Afghánistánu se něco změní při uplatnění té strategie, která je. A kromě toho naprostá většina členů sociální demokracie a také naprostá většina voličů sociální demokracie si nepřeje prodlužovat pobyt vojáků Armády České republiky v Afghánistánu," řekl Jiří Paroubek i v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

"My nicméně nehovoříme v tuto chvíli o odchodu, ale o tom, že ten vojenský kontingent nebudeme navyšovat," upřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Lukáš Jelínek v pořadu Stalo se dnes

Toho, že by se Česká republika mohla ostatním členům NATO jevit jako nespolehlivý partner, pokud by nebyla ochotná posily do Afghánistánu poslat, se předseda ČSSD neobává.

"Já si myslím, že ne. Česká republika neodchází z Afghánistánu, projevuje solidaritu tam zůstat. Nedomnívám se, že to něco bude znamenat pro pozici České republiky. To je věc, které bych se vůbec nebál," zdůraznil Paroubek.

Podle politologa Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie probíhají velmi silné diskuse o afghánské misi v sociálně demokratických stranách napříč Evropou.

"Začíná se stále silněji šířit názor, že ta mise neplní svůj účel, že afghánské obyvatelstvo se stále více kloní na stranu Talibanu a že ani legitimita současného prezidenta Karzáího není bůhví jaká," připomněl Jelínek v pořadu Stalo se dnes.

Marika Táborská, Ondřej Houska, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme