Iráčané volí parlament, o život už přišlo 38 lidí

V Iráku obyvatelé hlasují o svém příštím parlamentu. Už první hodiny voleb ale provázelo násilí. Podle ministerstva vnitra o život od rána přišlo nejméně 38 lidí. Několik desítek dalších je zraněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký voják právě opustil volební místnost

Irácký voják právě opustil volební místnost | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

K zajištění voleb přitom vláda jen v hlavním městě Bagdádu povolala 200 tisíc vojáků a policistů.

Minometná střelba se ale od rána ozývá u několika volebních míst v zemi. V Mosulu úřady podle irácké televize zavřely pět volebních místnostní poté, co u nich explodovaly nálože.

Milióny Iráčanů, kteří hlasují v parlamentních volbách, sunnitská teroristická síť Al-Káida předem varovala, aby dnes vůbec nevycházeli ze svých domovů. Oproti bojkotu před čtyřmi lety ale tentokrát vybírají své zástupce i menšinoví sunnitští Arabové, u kterých je odpor k dnešnímu vedení země nejsilnější.

S výjimkou autonomního Kurdistánu platil od rána v celé zemi zákaz provozu veškerých automobilů. Po čtyřech hodinách ale úřady toto bezpečnostní popatření zrušily a nadále se vztahuje pouze na nákladní auta a autobusy.

Zavedena jsou ale i další opatření: uzavření letišť, hraničních přechodů a samozřejmě všudypřítomná kontrolní stanoviště. Spojené státy zdůraznili, že tentokrát nesou zásadní odpovědnost za bezpečí voleb samotní Iráčané a že americké síly zůstávají v pozadí.

Iráčané mezitím spořádaně hlasují a z volebních místností nejsou hlášené žádné mimořádné události. Volební místnosti se večer uzavřou podle skutečného zájmu voličů a potom začne složité počítání. Oficiální výsledky budou známé příští týden.

Složení vlády pak bude záviset hlavně na zákulisním dohadování a výměnných obchodech mezi různými koalicemi. Skutečný vítěz dnešního hlasování se tak možná vynoří až za několik měsíců.

Parlamentní volby v Iráku jsou všeobecně považovány za test normalizace situace v zemi a svědectví její stabilizace. To je klíčový předpoklad pro plánované srpnové stažení amerických bojových jednotek. Všechny americké síly mají odejít z Iráku do konce roku 2011.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme