Ministr dopravy podá trestní oznámení na odboráře Duška

Ministr dopravy Gustáv Slamečka podá za své ministerstvo trestní oznámení na odboráře Jaromíra Duška. Slamečka obvinil Duška z homofobní rétoriky a šíření nepravdivých informací o situaci ve vedení ministerstva dopravy a Českých drah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo dopravy. Ilustrační foto.

Ministerstvo dopravy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Co se týká Jaromíra Duška, tak já na něho za ministerstvo dopravy podám trestní oznámení za pomluvu. Trestní oznámení se musí připravit, takže to zatím jen oznamujeme, ale kdy to podáme, tak to se musíme poradit s právníky," upřesnil Slamečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výrocích předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška mluvili v Ozvěnách dne Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců a ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Podle ministra není pravda, že by v době jeho působení v úřadu došlo k masivním personálním změnám: "Co se týká nejužšího managmentu na ministerstvu dopravy, tak za mého působení přišli tři náměstci, kteří obsadili volná místa. Jedním z nich je náměstek Tomáš Kaas, který před tím pracoval na Ředitelství silnic a dálnic a je zodpovědný za silniční infrastrukturu. Druhým je náměstek Jaroslav Král, který má na starosti železnice, a třetí je náměstkyně Dita Schautová, která má na starosti legislativu."

Slamečka navíc zvažuje podání i druhého trestního oznámení: "Druhé trestní oznámení zvažuji za svou osobu, a to za výroky o tunelování Českých drah, což je mířené na mou osobu."

Jaromír Dušek vnímá trestní oznámení ministra Slamečky pozitivně a očekává, že případný soud se bude zabývat také hospodařením Českých drah: "Já si myslím, že to je cesta, na kterou čekám, že se konečně začnou řešit problémy a nebude vládnout hysterie kvůli nějakým vyjádřením nevyjádřením."

"Jsem velmi rád, že se konečně dostane na stůl řešení zašantročených miliard na Českých drahách, řešení ututlávání trestných činů a já se moc těším na to, že se to konečně začne řešit tam, kde se to řešit má. Totiž u státních zástupců, kteří nebudou pod vlivem nějakého lobbisty, který jim zakáže, aby se tím zabývali," dodává Dušek.

Dušek už nebude reprezentovat dopravní odbory

Odboráři už rozhodli o tom, že Dušek nebude kvůli svým kontroverzním výrokům zastupovat dopravní odbory při jednání o změně zákona o DPH. Předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík vysvětlil rozhodnutí koalice:

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša oznámil rozhodnutí koalice odborů na Rádiu Česko

"Výroky a tvrzení Jaromíra Duška uvedené v Lidových novinách v žádném případě nesouvisí s jednáním a cíli Koalice dopravních odborových svazů. Koalice tyto výroky vnímá jako nešťastné a situaci komplikující a vyjadřuje s nimi zásadní nesouhlas. Do doby, než se celá mediální roztržka vysvětlí, nebude Jaromír Dušek reprezentovat Koalici dopravních odborových svazů."

Dušek Radiožurnálu řekl, že mu takové rozhodnutí nevadí: "Jestliže nechtějí, abych se zúčastnil vyjednávání, tak mohu konstatovat, že to na jedné straně pramení z nedostatečné informovanosti lidí, kteří pod tlakem médií takto rozhodovali, a na druhé straně se stejně žádná jednání v oblasti benefitů už neočekávala, takže mi to nijak zvlášť nepostihuje. Svůj vliv v Koalici odborových dopravních svazů budeme dál prosazovat, protože jsme jejími členy."

Kdo Duška v týmu odborových vyjednavačů nahradí zatím není jasné. Rozhodnout musí základní organizace odborů služeb a dopravy.

Právní kroky zvažuje i generální ředitel ČD

Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek, měl říci v rozhovoru pro Lidové noviny: "A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahaných tak dvacet a ve vedení drah tak třicet a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě."

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontroverzních výrocích odborářského předáka, Jaromíra Duška, diskutovali v Ozvěnách dne socioložka Jiřina Šiklová a publicista Michal Semín.

Proti Duškově tvrzení, že do managementu Českých drah jsou lidé dosazováni na základě své sexuální orientace, se dnes důrazně ohradil generální ředitel drah Petr Žaluda. Zadal už právní analýzu a v souvislosti s ochranou dobrého jména společnosti začal připravovat právních kroky proti Duškovi.

Politolog: Dušek už je odepsaný

Podle politologa Lukáše Jelínka má Dušek už dlouhou dobu pověst prostořekého člověka, současnými kontroverzními výroky se ale podle něj už nadobro odepsal: "Je to výrok člověka, který má určitou politickou odpovědnost, odbory jsou součástí veřejného a politického prostoru. Dušek se netají politickými ambicemi a myslím si, že tímto výrokem se pro jakoukoli budoucí odborářskou nebo politickou kariéru jednou pro vždy odepsal."

Přehrát

00:00 / 00:00

O výrocích předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška mluvil v pořadu Stalo se dnes politolog Lukáš Jelínek.

Politologa navíc překvapilo, že takto homofobní výroky vyšly z úst zrovna odboráře: "Podobné výroky, které Dušek pronesl, jsou u reprezentanta odborů překvapivé, to znamená u organizace, která v minulosti velmi usilovně bojovala za sociální a politická práva a na tento boj se následně navázal boj za práva sexuálních menšin."

Jan Herget, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme