Sobotka: Po sobotní konferenci bude jasno o změnách na kandidátkách ČSSD

Přijetí programu ČSSD pro květnové volby do Poslanecké sněmovny bude hlavním tématem sobotní konference strany v Teplicích. Předseda Jiří Paroubek tam má také představit konečnou sestavu lídrů kandidátních listin v jednotlivých krajích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (uprostřed)

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (uprostřed) | Foto: Tomáš Adamec

Místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka Rádiu Česko potvrdil, že tam předseda Jiří Paroubek představí jako nového lídra minimálně současného ministra vnitra Martina Pecinu. Sobotka také doufá, že po této konferenci už bude definitivně jasno o všech změnách sociální demokracie na jednotlivých kandidátkách, včetně jejich lídrů.

„Po sobotě by se na tom nemělo už nic měnit. Představíme lídry ve všech krajích České republiky. Volební program budou představovat lidé, kteří se podíleli na jeho zpracování, a kteří by ho také případně reprezentovali v příští vládě, pokud by ČSSD vyhrála volby a podílela se na sestavení vlády,“ řekl Sobotka Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Rádia Česko byli místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a politolog Lukáš Jelínek.

Na kandidátních listinách ČSSD podle něj nedojde k žádným překvapením, která by nebyla v minulých dnech diskutována na půdě ČSSD či mezi veřejností. „My bychom byli rádi, kdybychom ještě posílili kandidátky o osobnosti, které buď jsou sociálními demokraty, nebo s ČSSD sympatizují,“ dodal.

Krajský výbor pražské ČSSD rozhodl, že na svou kandidátku do sněmovních voleb v Praze zařadí ministra vnitra úřednické vlády Martina Pecinu. K okamžitému odstoupení z vlády vyzval pak Pecinu předseda ODS Mirek Topolánek.

„Pro nás je rozhodující v této věci nikoliv stanovisko pana Topolánka, ale pana premiéra Fischera. A já respektuji a beru na vědomí jeho stanovisko, že mu nevadí pokud některý z členů jeho vlády bude kandidovat v nadcházejících volbách,“ řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Asi nemá moc smysl odstupovat tak krátce před volbami z vlády. Zatím se panu Pecinovi dařilo naplnit apolitické poslání úřednického ministra. Otázka je, jestli zásadně nezmění své vystupování. Podle mých informací ale konzultují své kroky všichni výraznější aktéři Fischerovy vlády se stranami, které je tam vyslaly,“ uvedl na Rádiu Česko politolog, blízký sociální demokracii, Lukáš Jelínek.

Martin Pecina je podle něj rozhodně silnějším kandidátem než dosavadní lídr sociálnědemokratické kandidátky Petr Hulinský. „S Pecinou je spojováno téma boje proti korupci, poté co úspěšně ve vládě předložil antikorupční balíček. Na toto téma Pražané v současnosti výrazně slyší,“ uvedl.

Podle Jelínka z průzkumů ČSSD dokonce vyplývá, že sociální demokracie má šanci v Praze porazit ODS. „A k tomu potřebuje politika, který bude razantní změnou na kandidátce,“ dodal politolog Jelínek.


Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme