Kohout za ČSSD kandidovat nebude, Pecina ano

Předsednictvo ČSSD schválilo konečnou podobu krajských kandidátek pro volby do Sněmovny. V čele té pražské bude podle očekávání ministr vnitra Martin Pecina. Naopak ministr zahraničí Jan Kohout za ČSSD do sněmovny kandidovat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr zahraničí Jan Kohout

ministr zahraničí Jan Kohout | Foto: Tomáš Adamec

O Kohoutově možné kandidatuře se hovořilo několik posledních týdnů. Ministr úřednického kabinetu sám prohlásil, že pokud by takovou nabídku od ČSSD dostal, pak by ji přijal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v odpoledních Ozvěnách dne

O Kohoutovi se původně uvažovalo jako o jedničce plzeňské kandidátky, tamní organizace ale odmítla kandidátku změnit. Sobotka nicméně nevylučuje, že Kohout by za ČSSD mohl kandidovat do Senátu.

„Pokud některé osobnosti neuplatníme teď do sněmovny, na podzim nás čekají důležité senátní a komunální volby a věřím, že tam ČSSD těmto lidem prostor poskytne,“ řekl Sobotka.

Také předseda strany Jiří Paroubek s Janem Kohoutem dál počítá. „Ministr Kohout je jednou z nejvýraznějších osobností Fischerovy vlády, takže by bylo dobré, kdyby z politiky neodcházel,“ řekl Paroubek.

V případě, že bude ČSSD sestavovat vládu, představoval by si Paroubek Kohouta jako ministra pro evropské záležitosti.

Sobotka: Dohoda s ODS neexistuje

Rozhodnutí, že do boje o poslanecká křesla pošlou sociální demokraté Martina Pecinu ostře kritizuje ODS. Její předseda Mirek Topolánek obvinil ČSSD z porušení smlouvy, podle které se nikdo z týmu Jana Fischera neměl na kandidátce objevit.

Bohuslav Sobotka ale tvrdí, že taková dohoda mezi oběma stranami neexistovala. „Pokud já vím, tak žádná taková dohoda neexistovala. Pro nás je klíčový postoj premiéra Fischera, který nezpochybnil, že by mohl ministr Pecina dokončit svůj mandát i přes to, že bude na kandidátce ČSSD,“ uvedl Sobotka.

Výroky ODS jsou podle místopředsedy ČSSD výsledkem nervozity po špatných preferencích v průzkumech veřejného mínění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Petr Just v odpoledních Ozvěnách dne

Politolog Petr Just upozornil, že Martin Pecina sice vstoupil do vlády jako nestraník, ještě před tím ale byl na ministerstvu průmyslu náměstkem v barvách ČSSD. Také Jan Kohout při vstupu do Fischerovy vlády jen pozastavil své členství v této straně.

„Je jasné, že tito lidé nadále zůstávají svými vazbami napojeni na ČSSD, ale takto bychom se mohli dívat i na druhou stranu,“ řekl Just a připomněl, že ministr pro evropské záležitosti Chmiel má vazby na ODS.

Igor Maňour, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme